Švedski premijer u samoizolaciji: “Situacija je ozbiljna, krećemo se u lošem smeru”

0
Profimedia

Švedski premijer Stefan Leven nalazi se u samoizolaciji sa suprugom nakon što je imao kontakt sa osobom zaraženom korona virusom, saopšteno je danas.

“To je jedina odgovorna stvar u ovoj situaciji”, istakao je švedski premijer u poruci na društvenim mrežama, precizirajući da ni on niti njegova supruga nemaju simptome. Leven je priznao da epidemija koronavirusa “brzo kreće u lošem smeru” i da je “situacija ozbiljna”.

Za razliku od ostatka Evrope, Švedska je imala strategiju zasnovanu na preporukama građanima u borbi protiv korona irusa, bez uvođenja karantina i praktično bez ikakvih ograničavanja. Nakon prvog talasa koji je teško pogodio zemlju sa više od 5.000 mrtvih, situacija je bila prilično dobra između jula i sredine oktobra. Međutim, broj zaraženih se od tada naglo povećao.

Tokom jučerašnjeg dana je registrovano 28 umrlih i prag od 6.000 žrtava bi mogao da danas bude premašen.

U susednoj Danskoj koja je takođe suočena sa drugim talasom epidemije, premijerka Mete Frederisken i dve trećine vlade je takođe u izolaciji zato što je jedan ministar pozitivan na koronavirus.

Prvi test danske premijerke je bio negativan, ali je ona odlučila da ostane u izolaciji u iščekivanju rezultata drugog testa, saopštila je sinoć vlada.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500