Švedski model ponovo na testu: Najveći broj novozaraženih od početka pandemije

0
Profimedia

Švedska, čija je strategija borbe protv pandemije privukla globalnu pažnju, registrovala je 1.870 novih slučajeva koronavirusa 23. oktobra, najviši broj od početka pandemije, pokazali su podaci Švedske agencije za javno zdravstvo.

Taj se porast upoređuje s visokih 1.698 dnevnih slučajeva krajem juna.

Službeni broj mrtvih u Švedskoj u padu je s 15 slučajeva od petka, a ukupno je umrlo 5.918 ljudi. Nije dato objašnjenje za to smanjenje, ali je ranije broj mrtvih promenjen nakon što je utvrđen stvarni uzrok smrti, prenosi N1.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta veća od one kod njenih nordijskih suseda, ali niža nego u nekim velikim evropskim zemljama, kao što su Španija i Britanija.

Nakon pada broja zaraženih, Švedska bilježi kontinuirani porast od sredine septembra.

Dok mnoge evropske zemlje ponovno uvode drakonske mere poput delimičnog karantina i policijskog časa da suzbiju širenje koronavirusa, Švedska samo prilagođava svoj blaži pristup uvođenjem ciljanih mera.

Iako ankete pokazuju da većina Šveđana podržava taj pristup, švedska strategija kritikovana je i u zemlji i inostranstvu.

Vlasti su u međuvremenu više puta naglasile da je švedska strategija izabrana za suočavanje s “maratonom, a ne sprintom”.

Švedska i dalje ostaje jedna od retkih zemalja u svetu koja ne preporučuje nošenje maski jer smatra da maske nude lažni osećaj sigurnosti.