Švedski kralj Carl Gustaf 16 izbacio je unuke iz palate kako bi smanjio novac koji će poreski obveznici izdvajati za članove kraljevske porodice, piše BBC.

Odluka zači da njegovi unuci neće nositi titulu kraljevskog visočanstva i neće obavljati službene dužnosti. Oni će, ipak, ostati članovi kraljevske porodice i zadržaće titule vojvoda i vojvotkinja. Ova odluka neće uticati na dvoje kraljevih unuka koji su u direktnoj liniji naslednika prestola, princezu Estel i njenog mlađeg brata princa Oskara. Upućeni kažu da taj potež odražava šire mišljenje javnosti da nema potrebe plaćati toliko članova kraljevske porodice za obavljanje službenih dužnosti.

Tako da kraljevi unuci više neće primati godišnji „džeparac“ iz budžeta.

Roditelji petoro dece isključene iz kraljevskih dužnosti, princ Karl Philip i njegova supruga princeza Sofija, kao i princeza Madlene i njen suprug Kristofer O’nil, na društvenim mrežama pozdravili su kraljevu odluku. Oni veruju da će ovo pomoći deci da nastave sa normalnim privatnim životima.

Švedska kraljevska porodica prva je izmenila pravila o nasleđivanju 1980. godine, po kojima je naslednik trona prvorođeno dete, bez obzira na pol.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.