ŠVEDSKA NOBELOVKA VRATILA NAGRADU ZBOG HANDKEA – Švedska doktorka i novinarka Kristin Doktar koja je dobila Nobelovu nagradu 1988. godine za mir kao članica mirovnih snaga Ujedinjenioh nacija vratila je ovo prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu.

„Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam, sad ja svoju vraćam“, rekla je ona pred okupljenima sa medaljom u ruci.

Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime. Prisetila se i ratova na Balkanu odakle je izveštavala i ukazivala na zločine koji se dešavaju i užasima kojima je svedočila.

„Dok god živim, svedočiću kako se istina o užasnom ratu nikada ne bi negirala“, dodala je ona.

Pojašnjenje: Kristina Doktar bila je deo mirovnih snaga Ujedinjenih nacija koje su dobile Nobelovu nagradu za mir 1988. godine.

„BILO BI NEPOŠTENO DA SE SRBIJI PROMENE PRISTUPNI USLOVI“ – Ne bi bilo pošteno da se Srbiji menjaju pravila tokom pregovora o članstvu u EU, ali Srbija se može prilagoditi novoj metodologiji proširivanja, izjavila je u Briselu srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je tako odgovorila na pitanje agencije Beta upućeno njoj, ali i evropskom komesaru za proširivanje Oliveru Varhejiu – da li se uveliko pokrenuta promena „metodologije“ proširivanja može odnositi i na zemlje koje već pregovaraju o članstvu.

Ministarka je istakla da Srbija već sad pregovara po strožim uslovima od bilo koje druge države pre nas.

VARHEJI: OTVARANJE POGLAVLJA JE ZNAK – Evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji je u Briselu ocenio da je “veoma dobra vest da Srbija večeras otvara novo poglavlje u pregovorima o članstvu” i rekao da je “uveren da proces proširivanja napreduje i da je to znak da zemlje članice EU žele da nastave da delaju u prilog proširivanju”.

Komesar za proširivanje je istakao da očekuje da će prva rasprava na temu promene pristupnih uslova, a na temelju usaglašenih predloga u Evropskoj komisiji, krenuti u januaru, a rad će se potom vrlo brzo nastaviti.

AMERIKA UVELA SANKCIJE NA DAN LJUDSKIH PRAVA – Ministarstvo finansija SAD je navelo da su osobe iz Mjanmara, Pakistana, Libije, Slovačke, Južnog Sudana i DR Konga stavljene na crnu listu, čime im je imovina koja se nalazi u nadležnosti američkih vlasti blokirana.

Ulazak u SAD je zabranjen nekadašnjem saudijskom konzulu u Istanbulu Mohamedu al-Otaibiju i čečenskom zvaničniku Aslanu Irashanovu.

Al-Otaibiju je ulazak zabranjen zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu u Istanbulu.

„TUĐMANA BI DANAS IZBACILI IZ HDZ-a“ – Hrvatski predsednički kandidat i prvi čovek Socijaldemokratske partije Zoran Milanović izjavio je tokom gostovanja u emisiji Presing da bi Tuđmana danas izbacili iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) zbog njegovih stavova.

“On bi dobio šut-kartu iz stranke. Bio je Titov general, od Tita je dobio viletinu, luksuzan stan u Nazorovoj, koji je privatizovao preko reda. On je za Hrvatsku bio spreman da provede neko vreme u zatvoru, bio je prkosan i imao je gard. Nije često bio u pravu, ali je tada u bitnim stvarima bio u pravu, i to su mnogi hrvatski građani prepoznali”, rekao je Milanović.

PACOLI: DESETINE HILJADA DOKUMENATA O SRPSKIM ZLOČINIMA – Ministar inostranih poslova Kosova u ostavci, Bežet Pacoli je objavio da ministarstvo na čijem je čelu ima više od 10.000 dokumenta koji „predstavljaju dokaze o ratnim zločinima Srbije na Kosovu“.

Najavio je da će ih proslediti Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Kosova (STK).

Po njegovim rečima, delove ove dokumentacije je koristio i Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju. Pacoli kaže da je reč o dokumentaciji koja pokazuje „ličnu odgovornost vojnika, komandanata, političara i drugih pojedinaca, koji su tokom rata radili u ime države Srbije“.

MASOVNI PROTESTI U PRAGU – Desetine hiljada Čeha izašle su na Vaclavski trg u Pragu da na vanrednom protestu bučno traže od premijera Andreja Babiša da podnese ostavku i vrati 18 miliona evra dotacija koje Evropska unija traži natrag od Češke, nakon izveštaja revizora za Evropsku komisiju da je češki premijer u sukobu interesa.

Građanska inicijativa Milion trenutaka za demokratiju, koja organizuje proteste protiv Babiša od proleća ove godine, organizovala je vanredni protest zato što je vrhovni državni tužilac prošle sedmice obnovio krivično gonjenje Babiša, zaustavljeno u jesen, zbog mahinacije sa dva miliona evropskih dotacija za porodičnu farmu Rodino gnezdo. 

Drugi povod da na ulice izađe oko 30.000 Čeha, po procenama policije, dok organizatori govore o 80.000 demonstranata, je to što je u javnost procureo i zaključak poverljivog izveštaja revizora za Evropsku komisiju da je premijer u sukobu interesa jer i dalje ima kontrolu nad svojim koncernom Agrofert..

JOKIĆEV DABL-DABL U PORAZU – Košarkaši Denver Nagetsa poraženi su na gostovanju Filadelfija Seventisiksersa, rezultatom 97:92.

Kako je posle meča rekao i Nikola Jokić, igralo se u serijama, mada su Siksersi uspeli da održavaju makar minimalnu prednost tokom gotovo čitavog meča.

Nikola Jokić je zabeležio 15 skokova i 11 asistencija.

ZVEZDINA UTAKMICA GODINE U ATINI – Fudbaleri Crvene zvezde gostuju veceras ekipi Olimpijakosa, u okviru 6. kola grupne faze Lige šampiona.

Ulog je ogroman – proleće u Evropi.

Crveno-belima u prilog idu i nerešen rezultat i pobeda, a trener Vladan Milojević rekao je da njegov tim još uvek nije pokazao ono što zaista može i da u večerasnjoj utakmici mora da zasluži prolazak u Ligu Evrope.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA:

Tagovi

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.