Švedska dopustila starijim građanima da prekinu izolaciju: “Nema naznaka drugog talasa…”

0
(Beta/Claudio Bresciani/TT News Agency via AP)

Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju, objavila je vlada u četvrtak, ukazujući na niže stope zaraze koronavirusom nego na proleće i sve veću potrebu da se uzme u obzir i mentalno zdravlje starijih. 

Mnoge zemlje širom Evrope ponovo uvode ograničenja kako bi se uhvatile u koštac s porastom zaraza, ali švedska zdravstvena agencija tvrdi da nema naznaka o drugom talasa koronavirusa u Švedskoj, prenosi Jutarnji list.

Švedska je zauzela je, u odnosu na većinu država, sprovela jedinstven model u borbi protiv pandemije.

Oslanjala se na promovisanje fizičke distance, ali je izoloala domove za starije osobe zbog visoke smrtnosti među njima. 

Broj novih slučajeva u nordijskoj zemlji kontinuirano raste proteklih nedelja, ali je na nižem nivou u odnosu na broj stanovnika nego u drugim evropskim zemljama u kojima se svakodnevno postavljaju novi rekordi.

Švedska je do sada registrovala oko 107.000 zaraženih i 5.900 preminulih od posledica koronavirusa.

“Agencija za javno zdravlje odlučila je da će stariji i oni u rizičnim grupama biti podvrgnuti istim preporukama kao i ostatak stanovništva”, rekla je novinarima ministrka zdravlja Lena Halengren, 

Broj smrtnih slučajeva u Švedskoj je višestruko veći nego kod zemalja u okruženju, ali je niži nego u zemljama koje su uvele strože mere, poput Španije i Italije.

Do sada se starijima od 70 govorilo da izbegavaju fizičke kontakte i javni prevoz, te da ne posećuju prodavnice i druge javne prostore.

Zvaničnici tvrde da su te mere spustile stopu zaraze, ali su negativno uticale na dobrobit mnogih starijih osoba. 

Agencija je saopštila da bi s nižim stopama zaraze, većim znanjem o toj bolesti i trenutno manje opterećenim zdravstvenim sistemom, stariji trebali pratiti preporuke koje se odnose na sve Šveđane.

To uključuje izbegavanje velikih okupljanja, ostanak kod kuće pri pojavi prvih znakova bolesti i održavanje fizičkog razmaka.

Helengren je upozorila da to ne znači povratak u normalu.

“Svakodnevni život ne može biti onakav kakav je bio pre pandemije”, rekla je ministrka zdravlja.

“Ipak, postoji puno načina života koji nisu samo preživljavanje”, zaključila je ona.