Svedok u Hagu: Frenki pred Miloševićem preuveličavao dejstva ‘crvenih beretki’ van Srbije

0
Foto: Profimedia

Haški proces Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju nastavljen je danas iskazom svedoka odbrane Vojislava Cvetkovića.

On je izjavio da je Simatović s proleća 1997. “preuveličavao” ratna dejstva i uspehe “crvenih beretki” u Hrvatskoj i BiH da bi “impresionirao” tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Snimak Simatovićevog govora na proslavi godišnjice Jedinice za specijalne operacije (JSO) Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, u maju 1997. u Kuli, jedan je od ključnih dokaza tužilaca.

Stanišić (70), tadašnji načelnik SDB Srbije, i njegov “specijalni savetnik” Simatović (70) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su “crvene beretke”, kao jedinica SDB Srbije.

Simatović je u govoru u Kuli potvrdio da su pripadnici SDB Srbije ratovali širom Hrvatske i BiH, štiteći “državni interes”, i da su “crvene beretke” van Srbije imale “26 logora za obuku” ukupno “5,000 pripadnika”. Govorio je i o brojnim borbenim letovima helikoptera JSO.

Cvetković, tadašnji pomoćnik načelnika Službe, rekao je danas u sudnici da je “bio zatečen neverovatnim podacima koje je čuo od Simatovića” u Kuli.

“Meni se sve to činilo kao preuveličavanje koje je trebalo da impresionira predsednika Miloševića”, izneo je on.

“Ja slušam, kao pomoćnik načelnika Službe, i ne mogu da verujem… Broj ljudi bio je preteran, pominjao je i helikoptersku jedinicu i neke sisteme… To se nije moglo sakriti”, rekao je Cvetković, tada pomoćnik načelnika SDB “za operativnu tehniku, vezu i kripto-zaštitu”.

Simatovićeva odbrana sugerisala je, preko svedoka, da na nekim od lokacija u Hrvatskoj i BiH, poput Pajzoša, Petrove Gore, Ličkog Petrovog Sela i Plješevice, nisu bili logori za obuku “crvenih beretki”, već “prislušni centri”.

U tim centrima, po Cvetkoviću, “morao je biti prisutan radnik Obaveštajne uprave” SDB Srbije koji je centrali prenosio prikupljene podatke.

Cvetković je svedočio i da je centar u Pajzošu u Hrvatskoj “obezbeđivala Jedinica za antiteroristička dejstva (JATD) SDB Srbije, koja je bila formirana 1993”.

Svedok je primetio i da JATD nije bila prikazana u organizacionoj šemi SDB Srbije, 1993-96, koju mu je pokazao Simatovićev branilac Vladimir Petrović.

Na Petrovićevu sugestiju, Cvetković je potvrdio da JATD nije imala zvanično postavljenog komandanta, a da je “zamenik bio Milan Radonjić” i da je “verovatno on obavljao poslove komandanta”.

Odbrana je time nastojala da negirala tvrdnju optužbe da je Simatović bio komandant “crvenih beretki”.

Cvetković je potvrdio da je, početkom devedesetih godina, SDB Srbije nadzirala Danijela Snedena (Daniel Snedden), kasnije poznatog kao Kapetan Dragan.

Odbrana time uzvraća na tvrdnju optužbe da je Kapetan Dragan bio pod kontrolom SDB Srbije kada je 1991. u Kninu formirao prvi logor za obuku “crvenih beretki”.

Iz Cvetkovićevog iskaza proizašlo je i da je jednom prilikom SDB pri “kontroli telefona jednog ambasadora” prisluškivala i ambasadorov razgovor sa Slobodanom Miloševićem i o tome sačinila izveštaj.

Cvetković će iskaz u Simatovićevu odbranu nastaviti sutra.

(Beta)