Svedočenje čuvenog novinara CNN-a: “Kašalj mi se vratio, a sa njime i umor…” Kakve sve posledice ostavlja korona i može li stvarno da “prođe”?

0
Fotografija: Profimedia

Većina ljudi koji su imali tu nesreću da se zaraze koronavirusom i tu sreću da se oporave od njega verovatno će se pitati – i besomučno istraživati – da li su sada zaista imuni, da li će moći ponovo da se inficiraju i koliko moraju da se paze. Neki će, naravno, guglati sve to i onda upasti u onaj vrtlog vesti i poluinformacija od kojeg skoro jednako može da se izgubi čulo ukusa.

Da ih umirimo: nema dokaza da se neko ko je preležao kovid-19 zaista ponovo razboleo, a vodeći eksperti, poput dr Entonija Faucija, kažu da su izveštaji o tome zapravo posledica lošeg kvaliteta testova ili, jednostavno, preranog otpuštanja iz bolnice.

No čini se da je jedno pitanje zapravo važnije: kakve posledice po izlečene ostavlja koronavirus? Ili, da budemo nešto grublji: da li se ikada možete potpuno oporaviti od kovida-19?

Ričard Kvest, jedan od najpoznatijih voditelja CNN-a, stručnjak za vazduhoplovnu industriju i urednik ekonomije na čuvenoj televiziji, pisao je upravo o tome.

Kvest se inficirao sredinom aprila, a simptomi su mu se pojavili veoma brzo. Osetio je da se lako umara i počeo je da kašlje.

“Virus je bio kao tornado. Kada stigne, divlja po čitavom organizmu, izazivajući haos, konfuziju, kašalj, nanoseći štetu svakom organu koji dodirne. Moji simptomi bili su čak blaži: nisam imao probleme sa disanjem, nisam izgubio čulo ukusa ni mirisa. Samo sam bio jako umoran i stalno sam imao taj kašalj… koji se sada vratio”, piše Kvest.

A sada, dva puna meseca nakon što se izlečio i što je test – kao i svi naredni testovi – posvedočio, kašalj se vratio. A sa njime i umor.

“Ni kašalj ni umor nisu toliki kao što su bili kada sam zaista imao virus, ali zaista ih osećam. Imam negativan test na virus, imam pozitivan test na antitela, i moj lekar kaže da se on neće vratiti. Ali ima dana kada mislim da jeste.”

Kvestova ispovest baca svetlo – dok čekamo na rezultate naučnih studija koje će nam sve i objasniti – na dugotrajne posledice koronavirusa.

Jedna od reperkusija je i – trapavost.

“Nikada me ranije niko ne bi nazvao gracioznim, ali ovo je već neverovatno. Kad krenem da dohvatim čašu ili uzmem nešto iz viseće, ispašće mi na pod. Spoticao sam se na trotoar. Padao preko nameštaja. Kao da taj deo mozga jednostavno ne radi.”

Ponekad je tu i osećaj blage konfuzije. Mikro-oklevanje u mislima. Kratko traženje prave reči koje niko drugi ne primećuje.

A probavni sistem takođe se čudno ponaša.

“Lekari mi govore da će proći, ali ne mogu da mi kažu kada. Prošle nedelje je bilo baš teško. Kašljao sam danima, bio sam umoran, trebale su mi dremke. Sapleo sam se preko stalka za kameru i potom pao preko stolice. Bio sa zabrinut, ali još nisam paničio. Ove nedelje je malo bolje”, napisao je on.

Novinar zato apeluje na one koji su (još) zdravi da urade sve što mogu ne bi li izbegli ovaj tornado.

“On će tutnjati kroz vaše telo – ubiti nešto, povrediti sve – i onda, kada pomislite ‘Hvala Bogu što je to iza mene’, videćete da je šteta svuda i da će ostati tako dugo nakon što se kriza okonča. Kovid je tornado sa veoma dugačkim repom.”