Svečano otvorena izložba crteža “Zagubljena pisma”

0

Milutin Obradović, akademski slikar iz Bijelog Polja izlaže u Paviljonu Cvijeta Zuzorić od 01-13.10.2019.

Uz prisustvo velikog broja gostiju, ljubitelja likovne umetnosti, Paviljon “Cvijeta Zuzorić” je 01. oktobra bio domaćin otvaranja izložbe crteža crnogorskog akademskog slikara Milutina Obradovića koji se Beogradu prvi put u dosadašnjoj karijeri predstavio postavkom crteža pod nazivom “Zagubljena pisma”.

Ovo je četvrta izložba ovog uspešnog umetnika u Beogradu a nakon srpske prestonice Obradović odlazi i na XII Bijenale u Firenci, gde ću se predstaviti sa platnima iz ciklusa “Običan malecki san”.

Izložbu je otvorila Olivera Vukotić istoričarka umetnosti a publiku je pozdravio Miroslav Lazović predsednik ULUS-a. Poštovaoci Obradovićevog stvaralaštva su uživali u druženju sa umetnikom a među brojnim gostima bili su i predstavnici Ambasade Crne Gore u Beogradu otpravnica poslova Ana Ražnatović i ministar savetnik Vule Tomašević.

Milutin Obradović je povodom otvaranja ovogodišnje izložbe rekao da je veoma srećan i ispunjen zadovoljstvom što se njegovo ime i prezime ovom izložbom upisalo u duh zidova Paviljona Cvijeta Zuzorić, najprestižnijeg umetničkog paviljona u Beogradu. „Iskreno nisam očekivao ovako veliku posećenost ali sam prijatno iznenađen što likovna publika Beograda dokazuje da je „oživela” dobila snagu i najzad se vratila hramovima umetnosti,” naglasio je Obradović.

Nakon ceremonije otvaranja i obraćanja usledio je koktel za koji su se pobrinule kompanije Vinarija Čoka i Zlatiborac.

Izložba će biti otvorena do 13.10.2019.

Milutin Obradović je rođen 8. jula 1979. godine u Bijelom Polju. Završio je srednju likovnu školu „Petar Lubarda” nakon čega je upisao Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora S. Karaila. Diplomirao je 2002. godine. Do sada je imao više od 20 samostalnih i više kolektivnih izložbi. O njegovom stvaralaštvu pisao je i poznati Wall Street magazin. Veliki značajan u novijem periodu Obradovićevog stvaranja ima izložba pod nazivom „Običan malecki san” 2017. u „JU Muzeji i galerije Podgorice” za koju Obradović dobija priznanje tog muzeja za organizaciju nesvakidašnjeg otvaranja izložbe kao i zahvalnost za neočekivano veliki broj posetilaca muzeja u Podgorici za vreme trajanje izložbe. „Običan malecki san” na simboličan način budi likovnu publiku regiona jer je na iznenadjenje svih organizatora posećenost te likovne izložbe bila neočekivano velika. Obradović je poznat i po učešću u humanitarnim akcijama od kojih je jedna od skorijih saradnja sa UNICEF-om sa kojim je postigao dogovor o prodaji jednog Obradovićevog dela na humanitarnoj aukciji u decembru ove godine. Obradović je učestvovao i u humanitarnoj emisiji „Dnevnica” koja se emituje u Crnoj Gori tokom koje umetnik radi jedan dan u raznim firmama, koje sam umetnik izabere a zarađen novac daje jednoj porodici kojoj je potrebna pomoć. U Beogradu ove jeseni Obradović se družio i slikao konje sa decom u okviru saradnje sa Udruženjem za Hipoterapiju i aktivnosti uz pomoć konja „Potkovica”.