Svečano je otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća koje će trajati do 24. maja na Beogradskom sajmu. Ovogodišnji Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća otvorila je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić, a prisutnima su se obratili i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i Čen Đačang, zamenik ministra nauke i tehnologije Narodne Republike Kine.
 Važan deo ovogodišnjeg Sajma je izložbena postavka Vlade Republike Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“, pod sloganom Zakorači u održivu budućnost! Ova izložbena postavka predstaviće originalna i inovativna rešenja koja su razvijena u okviru naučnoistraživačke zajednice i inovacionog ekosistema u Srbiji.
„Svakoga dana tokom trajanja sajma ovde u paviljonu Republike Srbije naši građani moći će da se upoznaju sa novim tehnologijama, inovativnim proizvodima, da razgovaraju sa naučnicima i inovatorima i zaista da vide kako se nauka primenjuje u svakodnevnom životu i kako nauka može da reši mnoge naše svakodnevne izazove sa kojima se suočavamo. U okviru naše postavke prikazani su inovativni proizvodi, ideje, istraživanja koja su nastala u naučno-istraživačkim organizacijama, kreirani od strane naučnika, inženjera i preduzetnika, kako iz Srbije, tako i iz države partnera ovogodišnje postavke – Narodne Republike Kine. Posebna nam je čast što su danas tu sa nama i predstavnici i kolege iz Narodne Republike Kine. Ova saradnja je jasan znak naše otvorenosti ka svetu i želje da zajedničkim snagama radimo na izgradnji održive budućnosti“, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.
„Narodna Republika Kina ima privilegiju i čast da bude pozvana na ovogodišnji Sajam tehnike i tehničkih dostignuća kao zemlja partner. Kroz rigorozan proces selekcije, kinesko Ministarstvo nauke i tehnologije je odabralo 22 visokotehnološka preduzeća iz Pekinga, Vuhana i drugih kineskih gradova da učestvuju na sajmu. Ove kompanije pokrivaju širok spektar ključnih industrija, kao što su svemirska tehnologija, veštačka inteligencija, biomedicina i autonomna vožnja. Nauka nema granica i koristi celokupnom čovečanstvu, poziva na donošenje konsenzusa kroz bilateralne i multilateralne dijaloge i saradnju i zajednički međunarodni napor za izgradnju globalne naučne i tehnološke zajednice“, rekao je Čen Đačang, zamenik ministra nauke i tehnologije Narodne Republike Kine.
„Kada je Aleksandar Vučić postao predsednik Vlade Republike Srbije 2014. godine u Srbiji nije postojao nijedan jednini naučno-tehnološki park, a danas, 10 godina kasnije, Srbija ima 4 naučno-tehnološka parka, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku. Planirano je da do 2025. godine u Srbiji imamo čak 7 naučno-tehnoloških parkova jer shvatamo da je ulaganje u nauku u pravom smislu te reči ulaganje u budućnost. U Srbiji imamo fantastične nastavnike i zahvaljujući njima odlične naučnike. Univerzitet u Beogradu je rangiran među dva odsto najboljih univerziteta na svetu i potrebno je da nastavimo da verujemo u te ljude, da bi oni proizveli naučnike koji će biti naš motor za napredovanje“, rekla je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić.
Organizatori ovogodišnje Izložbene postavke Vlade Republike Srbije su Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstva sporta i Ministarstvo turizma i omladine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.