Čovek koji se više puta predstavljao kao saudijski monarh, kako bi prevario investitore i živeo „na visokoj nozi“ osuđen je na 18 godina zatvora.

Njegova prevara je propala nakon što je jednoj žrtvi postao sumnjiv, jer ga je videla kao jede svinjetinu, što je zabranjeno u islamu.

Entoni Ginjak (48) osuđen je u petak pred sudom u Majamiju zbog prisvajanja osam miliona dolara dok se pretvarao da je “Sultan Bin Kalid al-Saud”, prenosi AP.

On je svojim plenom kupio ferari, satove marke roleks i iznajmio apartman na ekskluzivnom ostrvu južna Florida

Ginjak se u martu izjasnio da je kriv za prevaru, lažno predstavljanje kao diplomata i za druge zločine.

Tužioci su naveli da je ovo najmanje 11. put da se Ginjak lažno predstavljao kao saudijski princ.

„On je bio takozvani saudijski princ i svakoga je naterao da u to poveruje“, izjavila je američki oblasni sudija, Sesilija Alontaga.

Ginjak je rekao Alontagi da, dok on prihvata odgovornost, ima još ljudi koji su bili umešani i koji treba da budu optuženi.

„Nisam monstrum“, rekao je on.

Ginjak je rođen u Kolumbiji, ali ga je usvojila porodica u Mičigenu dok je bio dete i ima američko državljanstvo. Tokom suđenja branio se teškim detinjstvom i time što je bio napušten kao dete.

Prema pisanju Los Anđeles tajmsa, Ginjak je 1991. godine ukrao 10 miliona dolara od kompanije za iznajmljivanje limuzina i hotela Beverli Vilšir. On to nije osporio.

Njujork tajms izveštava da se 2006. Ginjak izjasnio da je kriv zato što je naplatio 28.000 dolara sa računa saudijskog monarha. On je takođe pokušao da podigne skoro četiri miliona dolara sa nepostojećeg računa u Sitibank.

U jednoj od prevara, 2015. godine, Ginjak i njegov pokojni poslovni partner Karl Vilijamson osnovali su prevarantsku investicionu kompaniju Marden Vilijamson Internešnel.

Oni su govorili investitorima da je Ginjak saudijski monarh i da ima pristup ekskluzivnim dogovorima. Žrtva iz Švajcarske investirala je pet miliona dolara.

Ginjak je 2017. godine ubedio Džefrija Sofera, vlasnika hotela Majami Bič Fontejnblu, da želi da investira stotine miliona dolara u njegov poznati rizort. Sofer mu je dao 50.000 dolara u poklonima.

Soferu je „sinulo“ da nešto nije u redu kada je video Ginjaka kako jede slaninu i druge svinjske proizvode i odmah je obavestio vlasti.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.