“Sve zavisi od njih, mi smo ujedinjeni”; “Svi koji se žale su izašli na izbore”: Kako je protekao dijalog vlasti i opozicije

0
Prvi sastanak u okviru dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Prvi sastanak u okviru dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, održan je danas u Palati Srbija na Novom Beogradu, uz učešće evroparlamentaraca Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i Knuta Flekenštajna.

Nakon sastanka medijima su se obratili neki od učesnika razgovora.

Predvodnik delegacije Srpske napredne stranke na ovom sastanku Vladimir Orlić rekao je da je da bi nastavak dijaloga vlasti i opozicije mogao da se očekuje u drugoj polovini septembra i da bi do tada trebalo definisati teme.

“Ostalo je da se razgovara o medijima, predložićemo da se na drugi razgovor pozovu predstavnici medija, Javnog servisa i REM-a, ne bi bilo loše da se na taj način formatira taj razgovor. Ne bi bilo loše da i oni nešto kažu jer se o njima govori stalno, treba i njima prostor da i oni iznesu mišljenje”, rekao je on.

Kaže da je skrenuta pažnja predstavnicima Evropskog parlamenta da su svi koji govore da sa izbornim uslovima nešto nije u redu – izašli na izbore.

„Od Šapca gde je izašao Zelenović, Slobodni građani, Tadić, Nova stranka, Đilasovi na Starom gradu, Jeremić, Radulović. Kad se podvuče crta, njihov problem nisu izborni uslovi već što nemaju šta da traže na izborima. Tamo gde nema ‘leba, tamo su bojkotovali, Srbija to zna, sada će da zna i Evropski parlament“, rekao je Orlić.

Dodao je da je atmosfera dobra i da se govorilo pristojno.

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, ocenjujući prvi deo sastanka u okviru dijaloga vlasti i opozicije uz posredstvo evroparlamentaraca, rekao je da je protekao kao što je i predviđeno.

„Početni deo dijaloga je bio tačno predvidiv i tako se i odvijao, ništa suštinski nije rečeno, pogotovo od strane vlasti. Ali, je opozicija bila konsolidovana, sva izlaganja su išla u istom smeru, a to je da se oslobode mediji za malo drugačije mišljenje i da se prestane s pritiscima na glasače“, rekao je za N1.

Kompletna opozicija je, dodaje, nastupila ozbiljno i odgovorno, što prema njegovoj oceni, ne može da se kaže za sve predstavnike vlasti.

„Dobro je što je dijalog zatvoren za javnost i drago mi je što građani nisu mogli da vide izlaganje pojedinih predstavnika vlasti. Ne želim da kontaminiram javni prostor time šta su oni govorili. Ali, to nas neće ometati, niti ćemo se valjati u tom blatu, mi smo došli s jasnom namerom, i mi ćemo se toga i pridržavati, naročito u naredne dve runde, koje se tiču medija i funkcionisanja javnih medijskih servisa. Mi smo spremili ozbiljnu dokumentaciju, niz egzaktnih podataka i činjenica o kojima ne može da se raspravlja, a takođe ćemo ponuditi rešenja kako da se iz te krize izađe“, naglasio je Grbović.