Sve veće tenzije: “Francuske vlasti kaznile britanske ribarske brodove…”

0
(Beta/AP Photo/Michel Euler)

(Beta-AP) – Francuske vlasti su kaznile dva britanska ribarska broda i zadržale jedan u luci preko noći, u vreme sve većih tenzija između dve zemlje zbog licenci za ribolov.

Jedan brod je kažnjen jer nije poštovao proceduru policijske provere, a drugi zato što nije imao adekvatnu licencu.

Francusko Ministarstvo za morska pitanja navelo je da su kazne rezultat pooštrenih provera brodova i licenci koje su “deo učvršćivanja kontrola u kanalu Lamanš, u kontekstu diskusija o licencama” sa Velikom Britanijom i Evropskom komisijom.

“Bili smo krajnje strpljivi. Naši ribari su bili krajnje odgovorni. Okrenućemo se dijalogu ako Britanci to žele, ali ćemo preduzeti uzvratne mere”, rekao je državni sekretar za evropska pitanja u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova Kleman Bon.

Kažnjavanju dva broda prethodilo je upozorenje vlade Velike Britanije da će uzvratiti merama ako francuski zvaničnici realizuju jučerašnje pretnje da će britanskim ribarskim čamcima zabraniti pristup nekim francuskim lukama od sledeće nedelje i da će pooštriti njihovu kontrolu ako dve zemlje ne postignu sporazum o licencama za ribolov.

Pariz je nagovestio i da bi mogao da ograniči dostavu energenata Normanskim ostrvima u kanalu Lamanš.

Britanska vlada je sinoć osudila uzvratne mere koje je Francuska najavila, navodeći da su “razočaravajuće i disproporcionalne”.

“Pretnje Francuske su razočaravajuće i disproporcionalne i nisu u skladu sa onim što bi neko očekivao od bliskog saveznika i partnera”, navela je vlada u Londonu.

Otkako je Velika Britanija 1. januara ove godine napustila i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju, odnosi Londona i Pariza su sve hladniji.

Francuska je oštro protestovala zbog prošlomesečne odluke Velike Britanije da ne odobri licence desetinama francuskih ribarskih čamaca za ribolov u njenim vodama.

Pariz tvrdi da su ta ograničenja suprotna trgovinskom sporazumu Londona i Brisela za period posle Bregzita.

Posle višenedeljnih pregovora, britanske vlasti su izale određen broj licenci za ribolov, ali je njihov broj i dalje tek polovina od onog na koji Pariz veruje da ima pravo.