Sve su rekli, ništa rekli nisu: Real, Barselona i Juventus odgovorili na “pretnje UEFA”

0
Antonio Gutiérrez / ContactoPhoto / Profimedia

(Beta-AP) – Fudbalski klubovi Real Madrid, Barselona i Juventus osudili su danas, kako su naveli, neprihvatljive pretnje Evropske fudbalske unije (Uefa) zbog odbijanja da odustanu od projekta elitne Superlige.

Superligu Evrope osnovalo je 12 klubova pre tri nedelje, ali je posle nepuna dva dana devet klubova odustalo od takmičenja zbog velikog pritiska javnosti i navijača. Uz projekat su ostali Real Madrid, Barselona i Juventus.

Uefa je u petak saopštila da će tih devet klubova zajedno platiti 15 miliona evra u korist dece, omladine i bazičnog fudbala, a tri kluba koja nisu potpisala ugovor sa Uefom mogla bi da budu izbačena iz Lige šampiona. Tih devet klubova će morati i da se odreknu pet odsto prihoda za jednu sezonu igranja u evropskim takmičenjima.

“Žalimo što vidimo da su se naši prijatelji i osnivači projekta Superlige našli u tako nedoslednom i kontradiktornom položaju, kada su juče potpisali brojne obaveze prema Uefi. Dužni smo da delujemo odgovorno i istrajemo u potrazi za adekvatnim rešenjima, uprkos neprihvatljivim i stalnim pritiscima Uefe”, navodi se u zajedničkom saopštenju Real Madrida, Barselone i Juventusa.

Uefa je protiv tih klubova pokrenula disciplinski postupak, pošto su, za razliku od devet klubova, odbili da potpišu ugovor o reintegrisanju.

“Klubovi osnivači trpeli su i trpe neprihvatljive pritiske, pretnje i prestupe treće strane da napuste projekat i zbog toga odustaju od svojih prava i dužnosti da pruže rešenja za fudbalski ekosistem putem konkretnih predloga i konstruktivnih dijaloga. To je nepodnošljivo pod vladavinom zakona”, piše u saopštenju.

Od Superlige su prvo odustali engleski klubovi, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti i Totenhem, a posle njih i Atletiko Madrid, Inter i Milan.

“Potpuno smo svesni raznolikosti reakcija na inicijativu Super lige i shodno tome potrebe da razmislimo o razlozima nekih od njih. Spremni smo da razmotrimo predloženi pristup, ako je potrebno”, piše u saopštenju.

“Medjutim, bili bismo krajnje neodgovorni kada bismo, svesni potrebe i sistemskih kriza u fudbalskom sektoru, koja nas je dovela do najave Superlige, napustili takvu misiju da pružimo efikasne i održive odgovore na egzistencijalna pitanja koja prete fudbalskoj industriji”, navela su tri kluba.