Ko je pobedio?

Nakon što je prebrojano 97 odsto glasova, stranka premijera Benjamina Netanjahua Likud i stranka Benija Ganca Plavo i belo osvojile su isti broj mesta u parlamentu.

Ko je, onda, pobedio?

Netanjahu, pošto se Ganc povukao. Tako Netanjahu ima priliku da se grupiše sa nacionalističkim, religioznim i desničarskim partijama, i čist put da oformi koaliciju.

Kada će biti objavljeni konačni rezultati izbora?

Još uvek se prebrojavaju glasovi, a konačni rezultati očekuju se u petak.

Šta sad?

Izraleski politički sistem zasnovan je na delikatno oformljenim i nestabilnim koalicijama, a većinu nije osvojila nijedna partija još od prvih izbora u Izraelu 1949. godine. Zato je Netanjahu već počeo da pregovara sa religioznim i esktremno desničarskim partijama o formiranju nove vlade. Kada konačni rezučtati budu objavljeni, predsednik Izraela Ruven Rivlin održaće konsultacije sa političkim strankama, a zatim će od njih tražiti da predlože premijera pre nego što pobedničkog kandidata zaduži da oformi koalicionu vladu.

Koliko će vremena biti potrebno za to?

Kada predsednik zaduži kandidata da oformi vladu, on za to ima 42 dana. Netanjahuu je 2015. bilo potrebno više od mesec dana da odigra političku igru i obezbedi dovoljno mesta u parlamentu. Ukoliko kandidat ne uspe da oformi vladu, predsednik onda bira drugog političara koji će to uraditi.

Šta posle?

Kada Netanjahu bude obezbedio koaliciju i oformio vladu, postaće lider koji je najduže vodio Izrael. On se, međutim, suočava sa tri različite optužbe za korupciju, a suđenje bi moglo da počne u nekoliko narednih nedelja.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.