Sve što treba da znate o elektronskoj fiskalizaciji na jednom mestu

  0

  Od aprila 2021. godine, intenzivno se govori o promenama u sistemu fiskalizacije u Srbiji. Vlada Srbije donela je dve uredbe koje se tiču uređenja načina izdavanja fiskalnih računa. Ono što je sada svima poznato, jeste da će mnogi preduzetnici imati obavezu izdavanja fiskalnih računa, iako to do sada nisu bili u obavezi da rade.

  Na početku, vrlo je bitno istaći da novi model fiskalizacije iziskuje upotrebu potpuno novih hardverskih i softverskih rešenja. To znači da postojeće fiskalne kase neće moći da se koriste, već će biti potrebna njihova zamena novim, adekvatnim uređajima.

  Koje nas sve obaveze očekuju?

  Promene koje nas očekuju, unose potpunu izmenu poslovanja i načina funkcionisanja mnogih poreskih obveznika. Ovim promenama najviše će biti “pogođeni” paušalci, koji do sada nisu vodili knjige, kao što nisu ni imali obavezu izdavanja fiskalnih računa, a od sada će to morati da čine. Za njih će, sasvim sigurno, mnoge administrativne i birokratske aktivnosti postati svakodnevica poput: regulisanja dnevnog prometa, vođenja posebnih knjigovodstvenih dokumenata i računa.

  Subvencije države za sve koji imaju obavezu izdavanja fiskalnih računa

  Svi preduzetnici, bez obzira na to da li su do sada bili u obavezi da izdaju fiskalne račune ili nisu, od 2022. godine biće u obavezi da kupe nove elektronske fiskalne uređaje. 

  Država je zbog ove velike promene odlučila da pomogne svim subjektima koji u svakodnevnom radu imaju obavezu izdavanja fiskalnih računa, tako što će im dati subvenciju od 100 evra za svaku lokaciju na kojoj se radi, plus 100 evra za svaki elektronski uređaj, odnosno fiskalnu kasu. Od novembra do danas, država je već isplatila subvencije većini subjekata koji su podneli zahtev za subvencionisanje.

  Ko je od sada u obavezi da izdaje fiskalne račune?

  Većina paušalno oporezovanih delatnosti je sada uključena u fiskalni sistem, što nije bio slučaj ranije. Zbog toga, važno je napraviti pregled svih šifri delatnosti koje će imati obavezu da izdaju fiskalne račune, a to su sledeće: promet na malo putem interneta, prevoz putnika i tereta, kurirske usluge, studentski i đački domovi, bioskopi, usluge čišćenja, popravke obuće, popravka satova, nakita, kao i delatnosti prodaje putem automata. 

  Rok za prelazak na novi fiskalni sistem

  Period tranzicije sa starog na novi fiskalni sistem zvanično je počeo 1. novembra 2021. godine. Rok za potpuni prelazak je do 30. aprila 2022. godine, kada bi trebalo da svi oni koji su u obavezi da izdaju fiskalne račune koriste potpuno nove elektronske fiskalne uređaje po novom modelu.

  Ono što je javnosti sa sigurnošću poznato, jeste da će se svi podaci slati Poreskoj upravi direktno putem interneta. Ona će kontrolisati celokupan promet, ulaz, izlaz, a najavljeno je i da će novi fiskalni računi imati i QR kod. Poreska uprava će ovim putem biti u mogućnosti da preciznije prati promet robe, dobara i novca, kako bi se sprečavalo poslovanje koje nije dozvoljeno zakonom.

  Veliki koraci mogu biti jednostavna promena nabolje

  U početku je delovalo da će nova fiskalizacija doneti tektonske promene i da će poprilično uticati na poslovanje. Međutim, nije nužno da ova promena bude komplikovana. Ceo proces prelaska na novi fiskalni sistem može biti jednostavan uz program Pantheon Web Light kome se pristupa preko interneta, sa bilo kog uređaja, a izrađen je u skladu sa svim propisima koji postoje u Republici Srbiji. Pantheon Web Light će privrednicima olakšati novi sistem fiskalizacije, uz uštedu vremena i novca, kao najvažnijih resursa u poslovanju. Za više informacija o samom programu, posetite: www.datalab.rs/pantheon-web.