“Sve sem prodavnica, apoteka i pumpi zatvoriti na deset dana”: Dr Kon se ponovo oglasio o novim merama…

1
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je za TV Vesti da je medicinski deo Kriznog štaba zahtevao mnogo strože mere koje su podrazumevale da sve bude zatvoreno, sem prehrambenih prodavnica, apoteka, pumpi…

“Imali smo za vikend i gužve po radnjama zbog skraćenja radnog vremena i ne mislim da će se puno uočiti posledice tih mera koje su važile za vikend”, rekao je dr Kon, a prenosi Blic.

Kada je reč o potpunom zatvaranju, dr Kon kaže da je “minimum potrebno zatvoriti sve objekte (sem prodavnica, pumpi, apoteka…) na sedam dana, do 10. To bi podrazumevalo da objekti budu zatvoreni, ali samim tim je potrebno uvesti vanredne mere.

“Nije bilo reči o samom policijskom času, ali u slučaju vanrednog stanja može se i o tome razmišljati. Važno je sprečiti nezaštićene kontakte i očigledno je da se nalazimo u posebnoj situaciji. Ovo dugo traje i ne bismo smeli a dopustimo ponovno vraćanje non-bolnica na kovid sistem”, rekao je dr Kon.

Lična odgovornost, kaže, očigledno ne može da se očekuje i činjenica je da je kontrola otkrila niz ilegalnih skupova koji omogućuju dalje širenje virusa.

“Jedino realno je da se ide ka oštrijim merama, a one zahtevaju vanredno stanje”, dodao je dr Kon.

Podsetimo, dr Kon je jutros upozorio građane Srbije da treba da shvate da je koronavirus smrtna bolest i da “nije igra”.

“Ako se ne uozbiljimo, pući ćemo kao zvečka”, rekao je jutros dr Kon.

Takođe, nepsoredno nakon sednice Kriznog štaba u ponedeljak oglasio se i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković koji je rekao da je “medicinski deo Kriznog štaba tražio pooštravanje mera, uvođenje vanrednog stanja i policijskog časa”.

1 KOMENTAR

Comments are closed.