Sve o događajima u Crnoj Gori; Knjiga o Apisu i Crnoj ruci na poklon; Hit kolumna Srđana Valjarevića – Na kioscima je novi Nedeljnik

Posle zapaženog novogodišnjeg dvobroja, izašao je prvi Nedeljnik u 2020. Pogledajte šta vas čeka između korica i ne zaboravite na poklon - drugu knjigu iz edicije "Senke nad Balkanom 2"

2
Fotografije: Tanjug/AP; Nebojša Babić

CRNA GORA – Sporni Zakon o slobodi veroispovesti izazvao je, u periodu kada se obično svode računi, glasne proteste širom Crne Gore, tuču u srpskom parlamentu, kletve, pretnje i dva suprotstavljena apela: jedan kojim se osuđuje “politička, crkvena i medijska kampanja” iz Beograda, i onaj drugi, kojim se traže izmene Zakona. Mlaka reakcija predsednika Vučića ponovo je otvorila i pitanja njegovog odnosa sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, a njegov najavljeni dolazak u Crnu Goru na Badnji dan, od kojeg na kraju nije bilo ništa, i dilemu da li ga veći deo tamošnjih vernika i dalje posmatra kao velikog zaštitnika srpskih interesa.

KNJIGA NA POKLON – Uz novi broj Nedeljnika, svi čitaoci će na poklon dobiti knjigu o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Crnoj ruci, tajanstvenoj organizaciji o kojoj su i danas podeljena mišljenja, baš kao i o glavnom njenom junaku čija se senka nadvijala nad Jugoslavijom između dva rata, iako je on izgubio život pre njenog formiranja. Knjiga “Apis i Crna ruka – najozloglašeniji srpski zaverenik” Dušana Teleskovića, druga je u hit ediciji “Senke nad Balkanom”, koja će se tokom januara poklanjati uz Nedeljnik, kao priče o najvažnijim istorijskim junacima koji su obeležili popularnu seriju Dragana Bjelogrlića.

VALJAREVIĆ – U novom Nedeljniku pročitajte i novu kolumnu Srđana Valjarevića “Fric i Dobrila”.

BOGORODIČINA CRKVA – “U celoj Jugoslaviji praktično sve vreme postoje samo tri ozbiljne stranke – VMRO, HDZ koji je Tuđman naslikao po modelu predratne Hrvatske seljačke stranke, i Srpska radikalna stranka, koja samo menja oblike i imena”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

SMAJLOVIĆ – U novom broju Nedeljnika Ljiljana Smajlović u kolumni “Božićni poklon”: Kako je Milo Đukanović tokom državnih i verskih praznika ujedinio naciju.

SRAMOTA – Kletve su iščezle, zamenjene su sa “sram vas bilo” – “učtivom” porukom da ste ološ, goveda, lopovi, prevaranti, secikese, moralni patuljci, diktator, nacionalni izdajnici… Kolumna Boška Jakšića u novom Nedeljniku.

MALČANSKI BERBERIN – Slučaj otmičara i serijskog prestupnika sa juga Srbije možda je bio prvi i najglasniji s kojim se zemlja suočila – posebno što se sve događalo u vreme praznika, kada su informacije i glasine sustizale jedna drugu – ali je obeležen opštim mestima: od toga zašto mu je dozvoljeno da bude na slobodi, preko sasvim jasnih naznaka da će zločin ponoviti, do potere koja je trajala mnogo duže nego što je javnost mogla da podnese.

Naslovna strana novog Nedeljnika

STEFANOVIĆ – Da li je Nebojša Stefanović, izdajući saglasnost za dozvole privatnim kompanijama za trgovinu minama u kojima se motao njegov otac, negde kao vlasnik, negde kao pravnik, negde kao konsultant, počeo da gazi po minskom polju, rizikujući da se njegovo uspinjanje u sam epicentar moći, dovede u pitanje? Taj odgovor znaju samo Nebojša i Branko Stefanović, a sasvim sigurno i Nebojšin politički otac, Aleksandar Vučić. “Raskopčavanje mita” u novom Nedeljniku.

SMRT DOLARA – Uprkos godinama u kojima SAD beleže fiskalni i deficit tekućeg računa, kao i rastući odnos duga prema BDP-u, dolar ostaje globalna valuta broj jedan. Ipak, jasno je da će značaj dolara opadati zajedno sa očekivanim padom udela američke ekonomije u globalnom BDP-u. Dodatno, Trampovi nepromišljeni ekonomski ratovi i sankcije stvorili su kontrakoaliciju za “dedolarizaciju”.

AUSTRALIJA I KOALE – Ako neko nekim slučajem još uvek sumnja da su klimatske promene veoma stvarne i veoma opasne, postoje brojke – i jadne koale – da to dokažu. Tekst o požarima u Australiji u novom Nedeljniku, ali i o stravičnoj sudbini životinja pisao je i zamenik glavnog urednika Branko Rosić.

SVET NA DLANU – U novom Nedeljniku objavljen je i tekst o nedavno preminulom svetskom putniku Slobodanu Mićiću – “Čovek kojem je zavidela cela Srbija”.

GOLDEN GLOBE – Zlatni globus, nagrada koju dodeljuju strani novinari akreditovani u Holivudu za filmska i serijska ostvarenja, dodeljen je 77. put na Beverli Hilsu, a ovog puta ceremonijom je dominirala Velika Britanija. Sve o filmovima i serijama koje su obeležile godinu za nama u novom Nedeljniku.

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO JE NA NOVINARNICI

FRIDA – Rimska izložba o čuvenoj meksičkoj slikarki, otvorena do 29. marta 2020. godine, predstavlja njen život, delo i baštinu na višestruko intrigantan način. Takođe, ona može da služi i kao primer kako se uz pomoć dobre ideje mogu praviti izložbe prilagođene savremenom trenutku i duhu vremena. Tekst Muharema Bazdulja u novom Nedeljniku.

ŠOŠANA – Zlatko Manojlović, čuveni gitarista koji već decenijama živi u Nemačkoj priča kako je napravio svetski hit “Šošana” koji je prodat u milionskom tiražu, o saradnji sa Erosom Ramacotijem, Santanom, BB Kingom, o tome kako je pretekao na top-listi Tinu Tarner i završio u filmu “Indijana Džons”.

NBA I STERN – Danas najglamuroznije i verovatno najkvalitetnije sportsko takmičenje na planeti, početkom osamdesetih godina bilo je poput polupijanog majstora za ples po žici. Teturalo se među drugim američkim sportovima u pokušaju da u senci rivalstva Lejkersa i Seltiksa, zabašuri sve goruće probleme – priču o “nadrogiranim, visokim momcima tamne kože”, nedostatak pravih sponzora i mentalitet zadovoljavanja “lokalnim” uspesima, iako NBA nije bio ni prvi u selu. Nije bilo novca, nije bilo previše TV kuća dubokog džepa i lake ruke, nije bilo velikih zvezda. A onda se pojavio on…

2 KOMENTARA

  1. Dobro je da je danas četvrtak kada ne objavljujete brifing koji sadrži i naslovne strane tabloida, tako da vam je jasno da treba da prestanete da u brifingu objavljujete tabloide koje je ministarstvo kulture i informisanja osudilo zbog njihovog sadržaja, pogotovo zbog sadržaja sa njihovih naslovnih strana.

  2. Da citam potpisnike apela 88, ne hvala. Hvala za ugodno druzenje Nedeljniku ovih 5-6 godina.

Comments are closed.