“Sve koji pričaju o uvođenju policijskog časa treba strpati u zatvor. Šta je to? Kao u Teheranu pre 40-50 godina”

1
Foto: Profimedia

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da sve koji pričaju o potrebi uvođenja policijskog časa zbog epidemiološke situacije treba “strpati u zatvor”.

“Ne bih uveo policijski čas, nema šanse. Policijski čas zvuči kao ruski NKVD. Šta, zar će sada policajci ulicama ići sa dugim cevima”, upitao je Milanović novinare na zagrebačkom groblju Mirogoj, prenosi Jutarnji.

“Imamo ograničenja kretanja, nemamo jasnu zakonsku bazu jer smo to zbrljali. Ne pratim iz dana u dan šta se gde događa, ali ljudi gube mentalno zdravlje. Ne možemo govoriti o policijskom satu. Šta je to? Kao u Teheranu pre 40-50 godina. Mučno mi je o tome razmišljati. Oni koji to rade mora će se snositi s posledicama pred svojim biračima. Reći ću po deseti put, Ustavni sud je rekao svoje što ne znači da o tome ne trebamo razgovarati. Ovaj način donošenja odluka stvara ogroman pravni nered. Nakon pola godine smo se vratili u poziciju u kojoj govorimo o ozbiljnom ograničavanju ljudskih prava. Za to nije potrebna poseban odluka Sabora. Pravni stručnjaci, nastavnici ustavnog prava iz Osijeka da vas vidim. Počela su se ograničavati ljudska prava masovno, kada to radite bez Ustavne podloge to se zove kršenje ljudskih prava. Kada nekog uhapsite na temelju krivičnog dela uhapsili ste ga zbog kršenja zakona”, kazao je Milanović govoreći o policijskom satu.

“U Ustavu bih doneo odluku većom većinom i ovlastio tela, kao što su to radili Španci i Austrijanci, civilizovane demokratije. To je neko zato da mu se ne bi petljao u posao pokušao sprtljati preko Zakona civilne zaštite. Nakon pola godine koristimo reč policijski sat. Što to znači da će policajci s dugim cevima ići okolo i hapsiti?”, upitao je Milanović.

1 KOMENTAR

  1. Због неодговорности мањине увек је већина испаштала, сетиће се они који су служили војни рок. А пошто мањина прави проблеме непоштујући мере онда се мора реаговати на један грубљи начин који не захтева армију медицинског особља већ војску и полицију која би то морала да спроводи. Демократија у овим случајевима иде у прилог овој мањини која не поштује мере прописане од стране власти коју су они сами изабрали.

Comments are closed.