“Sve je to bilo sr…e prljavih policajaca”: Donald Tramp nije birao reči u svom trijumfalnom govoru

0
Foto: Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp održao je u četvrtak popodne u Beloj kući trijumfalni, podrugljivi i pomalo vulgarni govor u znak proslave oslobađajuće presude na suđenju Senata u procesu impičmenta.

U mračnom raspoloženju, američki predsednik je držao naslovnu stranu Vošington Posta sa naslovom “Tramp je oslobođen optužbe” i rekao: “Prošao sam kroz pakao, nepravedno, nisam učinio ništa loše.”

Govoreći u istočnoj sobi, ispunjenoj visokim ličnostima administracije, članovima porodice Tramp i republikanskim članovima Kongresa, koji su u više navrata aplaudirali, Tramp je rekao: “Ovo nije konferencija za novinare, nije ni govor – ovo je proslava.”

Započeo je okrivljavanjem “prljavih policajaca” u američkoj obaveštajnoj zajednici za istrage, prvo, zbog optužbi o njegovom poslovanju sa Rusijom tokom izbora 2016, a zatim prošle godine, pritiskom na Ukrajinu da istraži njegove demokratske rivale, što je postalo povod za istragu i pokretanje procesa impičmenta.

“To je bilo delovanje prljavih policajaca i to se nikada ne bi smelo dogoditi drugom predsedniku. To je sramota … bili su to loši ljudi. Da se ​​to dogodilo predsedniku Obami, mnogi ljudi bi bili u zatvoru dugi niz godina”, rekao je Tramp.

Senatori su glasali da Trampa ne smatraju krivim, uprkos tome što su neki republikanci izjavljivali da je Trampovo ponašanje u odnosu na Ukrajinu ozbiljno neprimereno, a demokrate optužuju predsednika da koristi strane veze za varanje na izborima 2020. godine.

“Prvo smo prolazili kroz Rusiju, Rusiju, Rusiju. Sada Ukrajina, Ukrajina, Ukrajina. Ali to je sve bilo sr…e”, rekao je Tramp.

Podsećanja radi, Klinton je posle istrage o impičmentu protiv njega, počeo svoj govor staloženo, rekavši da mu je “žao što je bilo celog procesa”.

Tramp je sa druge strane, bio zapaljiv.

“Adam Šif je korumpiran. Trebalo je da piše scenarije, da ne ulazi uzalud u politiku”, poručio je američki predsednik svom političkom protivniku.

“Nensi Pelosi je užasna osoba”, dodao je Tramp.

A onda je zaključio u svom stilu:

“Demokrate kažu da žele da izleče ovu zemlju. Ne, oni žele da je unište”.