Da li je makroekonomska stabilnost naše zemlje dovoljan preduslov za obezbeđivanje snažnog rasta Srbije? Koliko smo spremni za promene koje Industrija 4.0 donosi? Ko su glavni učesnici i pokretači globalne ekonomije zasnovane na inovacijama, Industriji 4.0. i univerzalnoj mobilnosti? Odgovore na ova pitanja nastojaće da daju učesnici ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma koji se održava od 1. do 4. marta. Ovaj najveći regionalni biznis događaj iz godine u godinu izaziva sve veće interesovanje, a na ovogodišnjem će za više od 1300 učesnika biti organizovano 28 panela, tri plenarne sesije, sedam specijalnih događaja, dva posebna obraćanja gostiju i novi formati – dva otvorena razgovora.

Tema Foruma biće »Industrija 4.0 – Izazovi budućnosti«, a »srpski Davos« će na jednom mestu okupiti više od 1300 učesnika: počev od predsednice Vlade Republike Srbije, guvernerke i predsednika saveta NBS, predsednika SANU, predsednika i članova Fiskalnog saveta, ambasadora razvijenih zemalja, predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, predsednika  privrednih komora iz regiona, najznačajnijih direktora iz realnog i finansijskog sektora, velikih regionalnih investitora, uspešnih preduzetnika, stranih investitora, direktora javnih preduzeća, gradonačelnika i predstavnika lokalnih samouprava; pa sve do najcenjenihjih domaćih ekonomskih teoretičara.

»Kopaonik biznis forum je tradicionalno mesto na kojem se pokreću konstruktivne rasprave i kritičke analize svega onoga šta je urađeno između dva Foruma, a želimo i da otvorimo teme koje predstavljaju društveni problem, poput odliva mozgova. Svesni smo koliko je važna Industrija 4.0 i koje šanse donosi, ali isto tako i da bismo kao zemlja iskoristili njen potencijal potrebno je da se postave društvene i političke strategije. Zato je važno da iskoristimo Forum i da kroz centralnu temu Industrija 4.0 izazovi budućnosti’ razgovaramo o tome koliko smo spremni za sve promene koje nas očekuju kroz Industriju 4.0, da li je naš obrazovni sistem sposoban da podrži Industriju 4.0, na koji način se definiše politika inkluzivnog rasta i kakva je veza sa strategijom pametne specijalizacije, kakav je odnos Industrije 4.0 i pojedinih  industrijskih grana, klimatske promene i uloga cirkularne ekonomije«, kaže Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije i predsednik Programskog odbora KBF.

Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije u saradnji sa dugugodišnjim partnerom, kompanijom Mastercard.

Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH komentarisala je: »Promene koje digitalizacija donosi su već tu i veoma brzo transformšu naše živote, ekonomiju i društvo u celini. Digitalna revolucija omogućava dalji rast i razvoj ekonomije, a naše tehnologije  doprinose efikasnijem elektronskom poslovanju i napretku zajednice i kao takve predstavljaju osnovu da svi naši partneri iz privatnog i javnog sektora mogu da idu u korak sa savremenim tokovima globalnog tržišta, odnosno da učestvuju u onome što se naziva digitalna ekonomija. U skladu sa potrebama korisnika u digitalnoj eri, na globalnom nivou kao i na srpsko tržište uvodimo inovativne tehnologije u poslovanje koja će omogućiti da svaki pojedinac može neometano da ostvaruje svoja prava i da ima pun pristup zvaničnim finansijskim tokovima na brz, efikasan i pre svega bezbedan način, onako kako mu najviše pogoduje.«

Mastercard je posvećen tome da omogući neprocenjiva iskustva i da omogući pojedincima da pokrenu promene i učestvuju u razvoju svoje zajednice, zbog čega će pre samog početka Foruma, 01. marta biti organizovana humanitarna ski trka za učesnike Foruma, sva prikupljena sredstva su namenjena NURDORu.

Prvi put na Forumu biće realizovani specijalni hard talk intervjui sa Emilom Tadeskim, velikim regionalnim investitorom, osnivačem i vlasnikom Atlantic Grupe, kao i Aleksandrom Kavčićem, bivšim đakom Matematičke gimnazije i sadašnjim profesorom Carnegie Mellon univerziteta, poznatim po to tome što je dobio drugu najveću odštetu u SAD za ukradeni pronalazak.

Tradicionalno, specijalno obraćanje premijerke Srbije Ane Brnabić planirano je poslednjeg dana Foruma.

Forum, tradicionalno, ima i svoj zvanični veb sajt – www.kopaonikbusinessforum.rs  na kome se mogu naći sve informacije o programu i učesnicima.

Zaključci i ovogodišnjeg Foruma biće sumirani u dokumentu „Kopaonik koncezus 2020“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.