U novom talasu sve trudnice sa simptomima korovavirusa, sumnjom ili potvrđenom zarazom mogu biti hospitalizovane u bilo kom porodilištu, gde su obezbeđeni uslovi za njihovo zbrinjavanje.

Dr Snežana Zdjelar, načelnica Neonatologije Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović“ objasnila je kakva procedura čeka trudnice koje dođu u tu ustanovu.

Ona je za RTS rekla da u ovom letnjem talasu trudnice i mala deca nisu pošteđeni koronavirusa.

Zbog toga apeluje na trudnice i majke sa malom decom da se suzdrže od kontakata, da se pridržavaju mera, vode računa o higijeni ruku i prostora. 

Ukoliko se zaraze koronavirusom, biće zbrinute u bilo kom porodilištu, za razliku od prolećnog talasa kada su se trudnice lečile samo u KBC „Dragiša Mišović“.

Načelnica neonatologije Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović“ kaže da u toj ustanovi zaražena trudnica dobija kompletnu negu, pošto sarađuje kompletan tim različitih specijalista.

Objašnjava i kakva je procedura za tretman zaraženih trudnica. 

„Kada trudnica iz kovid ambulante dođe kod nas, pregleda je ginekolog, i u zavisnosti od njene kliničke slike i trimestra trudnoće, uključuju se i drugi članovi tima – radiolog, anesteziolog, infektolog po potrebi internista i hirurg. Oni dalje odlučuju u kom delu će biti zbrinuta i kako, da li joj je potrebna potpora ili ne. Zajednički se odlučuje mesto i način lečenja, da bi ishod bio dobar i po majku i po plod“, ističe Snežana Zdjelar.

Ukazuje da sve infekcije mogu negativno uticati na plod, a naročito ova infekcija koja, kaže, zahvata ne samo pluća već sve organe.

Ukoliko je zaražena trudnica pri kraju trudnoće, u zavisnosti od težine njene kliničke slike, tim odlučuje o tome da li će, kada i kako biti porođena.

U tim se ukljčuje i neonatolog koji odlučuje o tome gde će i kako biti smeštena beba.

Do sad je u KBC „Dragiša Mišović“ bilo smešteno ukupno deset beba, starosti od četiri do 25 dana.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.