(Beta-AP) – Bivši guverner Kalifornije, glumac Arnold Švarceneger izjavio je večeras da je predsednik SAD Donald Tramp neuspešan lider koji će u istoriji ostati upamćen kao najlošiji šef američke države.

Švarceneger, republikanac kao i Tramp, izrazio je u video poruci zadovoljstvo što Trampov mandat ističe za 10 dana i što će, kako je rekao, „uskoro biti irelevantan kao stari tvit“.

Pozvao je na državno jedinstvo i najavio podršku novom predsedniku, demokrati Džozefu Bajdenu.

Švarceneger, poznat po ulogama u akcionim filmovima, bio je guverner Kalifornije od 2003. do 2011. godine.

On je rulju koja se obrušila na američki Kapitol uporedio s nacistima: rekao je da je „sreda bila ‘Kristalna noć’ i to upravo ovde, u Sjedinjenim Državama“.

Nacisti su u Nemačkoj i Austriji 1938. godine vandalizovali jevrejske domove, škole i preduzeća tokom napada nazvanog „Kristalna noć“ („Noć razbijenog stakla“).

„Razbijeno je staklo na prozorima Kapitola Sjedinjenih Država. Ali rulja nije samo razbila prozore Kapitola, već i ideje koje smo uzeli zdravo za gotovo“, rekao je Švarceneger. „Gazili su same principe na kojima je osnovana naša zemlja“.

Švarceneger, rođen u Austriji, uporedio je krajnje desničarsku američku ekstremističku grupu  „Proud Boys“ (Ponosni dečaci) s nacistima. Neki lideri te organizacije su uhapšeni u Vašingtonu pre i posle nereda u sredu.

„Onima koji mislite da možete srušiti Ustav Sjedinjenih Država, znajte ovo: Nikada nećete pobediti!“, rekao je Švarceneger.

Tokom video-snimka dužeg od sedam i po minuta, Švarceneger je američku demokratiju uporedio s mačem koji je nosio u svojoj ulozi kao „Konan Varvarin“, i za koji je rekao da je „sve jači što se više kali“.

„Verujem da ćemo, koliko god da smo potreseni zbog događaja poslednjih dana, biti jači, jer sada shvatamo šta se može izgubiti“, rekao je on, dodavši da će odgovarati i oni koji stoje iza nereda u sredu, i oni koji su ih podstakli.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.