U svečanoj sali Univerziteta u Gvadalahari, ispod veličanstvenog murala Hosea Klementea Oroska protiv ideološkog fanatizma, upravo su održana tri okrugla stola na kojima je učestvovalo petnaestak meksičkih intelektualaca – možda najeminentnijih u zemlji – koji su, bez obzira na međusobne razlike, izrazili zabrinutost zbog zaokreta koji poprima meksička politika od kada je na funkciju predsednika stupio Andres Manuel Lopes Obrador.

Ektor Agilar Kamin, pisac, novinar i urednik časopisa Nexos, ukazao je na to da je mandatar po svoj prilici pokrenuo izgradnju lične paralelne strukture moći, kojoj meksičke demokratske institucije, mlađe i krhkije, nisu u stanju da se odupru. Istoričar Enrike Krauze, urednik časopisa Letras Libres, inače nedavna žrtva kampanje u kojoj je diskreditovan i zastrašivan zbog kritika upućenih vladi, izjavio je da postoji opasnost da „tropski mesija“ – kako je u svom čuvenom eseju nazvao novog predsednika – svojim postupcima pređe crvene granice meksičke demokratije samo da bi ostao na vlasti, neposredno ili preko osobe koja bi došla na njegovo mesto, nakon što mu se okonča mandat (meksički ustav ne dozvoljava dvostruki predsednički mandat).

Ispostavilo se da se toga pribojavaju mnogi učesnici skupa, na najrazličitije načine i u manjoj ili većoj meri, a među njima je bilo pisaca, pravnika, političara, branilaca ljudskih prava. Na okruglom stolu je učestvovalo i više žena, a jedna od njih, Lisa Sanćes, dobila je veliki aplauz nakon govora u kojem je branila civilno društvo i njegove aktivnosti u korist ženskih prava i jednakih mogućnosti za sve.

CEO TEKST PROČITAJTE U AKTUELNOM BROJU NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno je NOVINARNICA.NET

Komentar(1)

  1. Predragg
    19. juna 2019. 01:11

    Zanimljivo,kako covek cesto ima brze reakcije,bez da procita tekst. Mislio sam da je clanak o nasem skromnom predsedniku biblioteke i njegovom svakodnevnom .nanisanju i prenemaganju pred medijima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.