Gradska vlast Novog sada donela je odluku da sa poveća nadoknadu investitorima koji ne obezbede dovoljno parking mesta prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata sa 200.000 dinara na dva miliona dinara, što je oko 17.000 evra, objavio je novosadski portal 021.

Predlog izmene Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta naći će se pred Skupštinom grada u utorak, a očekuje se da ga vladajuća većina usvoji bez problema, piše novosadski portal.

U predlogu odluke se navodi da ukoliko investitor objekta pre dobijanja građevinske dozvole u projektu za građevinsku dozvolu ne predvidi potreban broj parking mesta, odnosno garažnih mesta na građevinskoj parceli na kojoj se gradi objekat, dužan je da plati doprinos za svako neobezbeđeno parking, odnosno garažno mesto, u iznosu od dva miliona dinara.

U obrazloženju se kaže da se ove izmene donose jer se u Novom Sadu povećava broj automobila, a pojedini investitori zanemaruju obavezu da obezbede parking ili garažna mesta na svakih 70 kvadrata.

Grad očekuje da će povećanje iznosa uticati na investitore da grade dovoljan broj mesta za parkiranje vozila.

Gradonačelnik Miloš Vućević je najavio donošenje ove odluke i očekuje da bude više parkinga koje grade investitori. Sada ako neko ne bude hteo da napravi parking mesto platiće dva miliona dinara, pa ako tako negde ne sagradi 10 parking mesta u budžet će se sliti 20 miliona dinara.

Taj novac će onda Novi Sad moći da upotrebi da sagradi i uredi parkirališta, rekao je Vučević.

Odbornici u Novom Sadu su pre četiri godine usvojili izmene i dopune ove odluke, po kojima su obaveze plaćanja ovog doprinosa za svako neobezbeđeno parking mesto oslobođeni investitori koji grade objekat koji zauzima čitavu građevinsku parcelu, odnosno ako planska dokumentacija ni ne predviđa parking, što je deo javnosti ocenio kao davanje povlastica investitorima.

Komentar(1)

  1. Boris
    22. juna 2019. 17:41

    Vrshunska odluka. To je trebalo uvesti pre 20+ godina. U Washingtonu ne moze ni jedna zgrada da se sazida a da ne postoje parking mesta, najvise u vidu parking garaze ispod same zgrade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.