“Svako će biti vakcinisan, izlečen ili mrtav”

0

(Beta-AP) – Nemački minsitar zdravlja Jens Špan izjavio je danas da brzi skok broja zaraženih korona virusom u zemlji znači da je verovatno da će svako ko nije vakcinisan dobiti kovid-19 do kraja zime i da će neki od toga umreti.

“Kako izgleda na kraju zime svako će biti vakcinisan, izlečen ili mrtav” zbog širenja “vrlo, vrlo, zaraznog” delta soja virusa, rekao je ministar i ponovo pozvao Nemce da se “hitno” vakcinišu zbog eksplozije slučajeva zaraze korona virusom poslednjih nedelja.

Špan je pozvao Nemce da se vakcinišu, uključujući buster dozama, ako je prva runda vakcinacije bila pre više od šest meseci, da bi smanjili rizik od ozbiljnog razboljevanja.

On je priznao da su neki opisali njegov stav kao ciničan.

“Ali to je tačno. Sa visoko zaraznim delta sojem virusa to je vrlo, vrlo verovatno i zato mi preporučujemo tako hitnu vakcinaciju”, rekao je Špan.

Prema zvaničnim podacima više od 30.000 novih slučajeva zaraze zabeležno je u Nemačkoj tokom protekla 24 časa, što je povećanje od oko 50 odsto u odnosu na nedelju dana ranije. 

Bolnice upozoravaju da su kapaciteti intenzivne nege već skoro popunjeni i da neki pacijenti moraju da se prebacuju u druge udaljene klinike.

Nemačka očekuje da će EU odobriti antikovid vakcine za decu od pet do 11 godina do kraja nedelje, rekao je Špan. Deca školskog uzrasta su medju onima sa najvišom stopom infekcije u zemlji.

EU će početi isporuku vakcina prilagodjenih za mladju decu 20. decembra, a Nemačka će prvo dobiti 2,4 miliona doza, rekao je Špan.