“Svaki treći pacijent u Srbiji ima postkovid simptome”: Dr Ašanin apeluje na sve da je vakcinacija “jedini izlaz”

0
Ilustracija: Profimedia

“Kovid bolnice u sastavu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije su pune a u toj ustanovi se trude da nijedan ne-kovid pacijent ne bude zanemaren”, rekao je direktor bolnice dr Milika Ašanin.

Pored Infektivne klinike i bolnica u Batajnici zbrinjava kovid pacijente i u obom trenutku su te bolnice prepune. 

“Ogroman je pritisak na Infektivnu kliniku i na dnevnom nivou ima preko 300 pregleda dok u bolnici u Batajnici ima 858 pacijenata od kojih je 83 na intezivnoj nezi, a 49 je intubirano. Prethodnih dana je u proseku u tu bolnicu primano 70-75 pacijenata a u danu za nama bilo je oko 50 prijema”, rekao je dr Ašanin, a prenosi RTS.

Kroz trijažne centre Kliničkog centra Srbije, pre svega Infektivne klinike, od početka epidemije prošlo je preko 65.000 ljudi.

Bolnica u Batajnici je osmišljena da bude samostalna, imaju rengen kabinete, skenere, aparate za dijalizu, laboratoriju.

“Oni imaju sve uslove da budu samostalni od bilo čije pomoći. Pre dve nedelje je otvorena angio sala a sada i hirurška. Biće otvorena i sala za endoskopiju i neće više morati da prevode pacijente u druge bolnice, najčešće Zemnunsku bolnicu”, rekao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

U toj ustanovi se, bez obzira na epidemiju, trude da ne-kovid pacijenti ne budu zanemareni i da medicinsku uslugu dobiju na vreme.

“Imali smo 743.000 pregleda, a kroz dnevnu bolnicu je prošlo 26.000 ljudi. Operisano je 31.000 pacijenata a hospitalno je lečeno 50.000”, naveo je dr Ašanin.

Prema njegovim rečima, prijemi sa akutnim infarktkom i šlogom u Evropi su, zbog epidemije, smanjeni za 60 odsto dok je kod nas zbrinut i veći broj tih pacijenata nego ranije.

Profesor Ašanin je rekao da je u toj ustanovi 4.300 zaposlenih vakcinisano sa obe doze i apelovao na građane da se vakcinišu.

“Ako znamo da je do sada u našoj zemlji preko 530.000 ljudi zaraženo koronavirusom a postkovid sindrom ima 30-40 odsto, onda je jasno da se oni javljaju sa raznim tegobama. Zato još jednom pozivam građane da se vakcinišu jer je to jedini izlaz iz ove situacije”, istakao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.