Svaki drugi adolescent u Srbiji nikada nije čuo o štetnosti upotrebe droge

0
Foto: Profimedia

Svaki drugi adolescent u Srbiji nikada nije dobio informaciju ni kod kuće, a ni u školi, o posledicama upotreba droge, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Komisija za borbu protiv narkomanije u školama.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 11.850 učenika, a obuhvaćeni su mladi uzrasta od 13 do 17 godina.

Isto istraživanje pokazalo je da 75 odsto mladih nikada nije imalo priliku da razgovara sa stručnjacima o svojim emocionalnim stanjima koja prati adolescenciju.

Komisija je zato svoj rad usmerila na formiranje timova koji su održali brojne tribine u školama širom Srbije. Usvojena je inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika za uvođenje oštrijih kazni, za narkodilere koji nude drogu maloletnim licima i koriste maloletnike pri prodaji droge. Ta kazna je od 5 do 15 godina zatvora.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je Komisija formirana pre godinu dana zbog serije nemilih događaja gde su deca koristeći psihoaktivne supstance izgubila život.

On je naglasio da postoje stvari na kojima se možda mora više raditi, a kao posebno zabrinjavajuće istakao to što više od 50 odsto dece nema nikava saznanja o štetnosti droge i što o tome nisu dobili nikakve informacije ni kod kuće ni u školi.

Ministar je naglasio da je spreman nacionalni program za prevenciju upotrebe psihoaktivnih supstanci koji će biti usvojen.