“Svaki deseti pacijent ima simptome i posle tri meseca, teški zamor, bol u grudima…”: Za SZO “produženi kovid” i dalje nepoznanica…

0
Ilustracija: Profimedia

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Evropu saopštila je da svaki deseti pacijent zaražen koronavirusom ima simptome oboljenja i tri meseca posle infekcije.

Direktor Kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge rekao je da takozvani “produženi kovid” ostaje nepoznanica, ali da je taj problem realan i značajan.

Iz SZO apeluju na političke aktere da učine više kako bi se obratila pažnja i lečio dugotrajni kovid 19 koji se između ostalog, manifestuje teškim zamorom, bolom u grudima, srčanim problemima, glavoboljom, zaboravnošću, depresijom, gubitkom čula mirisa, dijarejom i kijavicom, prenosi AP.

Kluge je rekao da dostupni podaci pokazuju da svaka četvta osoba zaražena kovidom ima simptome i mesec dana pošto je dobila pozitivan test, dok svaka deseta ima simptome i posle 12 nedelje.

On je novinarima saopštio i da se virus i dalje širi veoma brzo širom evropskog kontineta.Ipak, on je naveo i da je drugu nedelju zaredom zabeleženo manje od milion slučajeva, kao i da se prenos virusa usporava.