Ove godine, rođendan Republike Srpske, zbog pandemije koronavirusa, obeležava se bez svečanog defilea na Trgu Krajine, velikih okupljanja, ali i tradicionalnih prijema kod predsednika RS.

Milorad Dodik je istakao da će 9. januar definitivno ostati dan srpskog naroda, slobode i državnosti.

„Mi smo se borili za slobodu da bismo imali državu, mi od toga ne bežimo i nećemo da se krijemo. Generacije su stvorile Dan Republike i važno je da on ostaje budućim generacijama i to ne da bismo iritirali druge, već zato što to nama pripada, ovo je naše, mi smo se za ovo borili stotinama godina“, naglasio je Dodik.

Kako je Dodik istakao, „jasno je da je potreba za Republikom Srpskom i borba za nju počela još u 15. veku, dolaskom Turaka na ove prostore”, prenose banjalučke Nezavisne novine.

“Republika Srpska je 9. januara 1992. samo dobila ime, ali ona je naš odgovor za sva stradanja, poniženja i omalovažavanja kojima su nas kao narod izlagali stotinama godina, pokušavajući da zatru našu nacionalnu i versku svest, što su pokušali i 90-ih godina prošlog veka. Zato je RS najsjajniji biser srpske istorije, jer ništa se tako dugo, tako mučno i uz tolike žrtve nije stvaralo”, rekao je Dodik, lider vladajuće stranke u RS.

Predsednica Željka Cvijanović je istakla da veruje da će Srpska svake godine i za svaki Dan republike biti sve jača i razvijenija. I da je pokazala kapacitet svojih institucija.

„Verujem da će Republika Srpska svake godine biti jača i razvijenija. Danas živimo u slobodi, razvijamo se i borimo sa raznim izazovima, i zato treba da cenimo one koji su dali svoje živote za Srpsku“, istakla je predsednica RS Željka Cvijanović

Ona je zaslužne institucije i pojedince, povodom Dana Republike Srpske, odlikovala na svečanosti koja je počela minutom čutanja za umrle tokom epidemije koronavirusa.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, devet bolnica i 55 domova zdravlja odlikovani su na predlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, „za izuzetne zasluge i doprinos u organizovanju, sprovođenju i pružanju medicinske pomoći, spasavanju ljudskih života, kao za i svaki drugi vid podrške i ulaganja herojskih napora u borbi protiv pandemije kovida-19“.

Gradonačelnik Banjaluke, je rekao novinarima nakon što je prisustvovao liturgiji i lomljenju slavskog kolača da 9. januar nešto što se ne dovodi u pitanje i uvek će se slaviti.

On je dodao da je Republika Srpska mesto gde “živi srpski narod, ali i svi drugi koji je poštuju i smatraju je svojom.”

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku svim građanima povodom Dana Republike Srpske.

„Danas obeležavamo jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, rođendan Republike Srpske, koja je garancija našeg opstanka i očuvanja naše slobode, tradicije i identiteta“, naveo je Višković u čestitki.

Građani su istakli da ovaj datum treba slaviti.

Ovaj narod je, kako su rekli, „stvarao Srpsku i Dan Republike niko ne može da ospori“, prenosi RTS.

„Kao rođendan, kao slava, kao Božić, nešto najviše na svetu“, rekli su građani.

Vučić: „Teški dani su nas okrenuli jedne ka drugima…“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u ime građana Srbije i lično ime čestitaopredsednici Cvijanović Dan RS, uz želje za dobro zdravlje, sreću i svaki napredak.

„Godina iza nas bila je bremenita brojnim izazovima. Koliko god da su bili teški, oni su nas u isto vreme ojačali, okrenuli jedne ka drugima i pokazali da se na međusobnom razumevanju i solidarnosti temelji očuvanje najviših ljudskih i duhovnih vrednosti“, napisaao je vučić na svom Instagram nalogu.

Naglasio je „da su nam više nego ikada pre potrebni vera, jedinstvo i snaga kako bismo prebrodili sve posledice pošasti koja je uzdrmala ceo svet, ali i još više energije, nade i samopouzdanja da bismo nastavili putem razvoja i izgradnje stabilne budućnosti“.

Dačić, Selaković, Vulin i Ružić čestitali Dan Republike Srpske

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić takođe je danas čestitao Dan Republike Srpske, koja je, kako je rekao, istorijsko dostignuće srpskog naroda kao prvog srpskog entiteta međunarodno priznatog preko Drine.

„Ante Pavelić je planirao da Banja Luka bude glavni grad NDH, danas je ona glavni grad Republike Srpske“, rekao je Dačić i dodao da se Dejtonski sporazum koji je i mirovni mora čuvati, jer se time čuva mir“, prenele su Novosti.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je rekao da očekuje da će se sa RS intenzivno sarađivati na izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona, koji mora prestati da nosi etiketu turbulentnog i nestabilnog područja. 

On je naveo da je očuvanje mira i stabilnosti najveći interes srpskog naroda i da „Srbi kao najveći narod na Zapadnom Balkanu žele da se razvijaju i svoje uspehe dele sa svima u regionu“.

„Nadamo se da će i druga dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini biti spremna da sarađuju sa Srbijom i čitavim srpskim narodom na ostvarenju tog cilja, jer Srbija kao centar stabilnosti regiona ima iskrene želje da njeni ekonomski i društveni uspesi budu na korist svim narodima u regionu“, ocenio je Selaković.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin takođe je svim Srbima čestitao 9. januar, uz ocenu to praznik za sve Srbe, kao i da je očuvanje Republike Srpske „pravo i obaveza svih Srba“.

„Republika Srpska je nastala kao otpor srpskog naroda ponavljanju jasenovačkog genocida, ne samo Srba koji žive zapadno od Drine, već otpora celokupnog srpskog naroda“, naveo je Vulin i dodao da je „očuvanje Dejtonskog sporazuma i Bosne i Hercegovine nastale Dejtonskim sporazumom obaveza Srbije kao „matice i čuvara svih Srba“.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić takođe je čestitao predsednici RS Željki Cvijanović i svim građanima Dan Republike Srpske.

„Uz želje za napredak, dalji ekonomski i kulturni razvoj, očuvanje mira i stabilnosti, upućujem Vam iskrene čestitke povodom Dana Republike Srpske… Siguran sam da ćemo se zajedno truditi da nastavimo plodotvornu saradnju Srbije i Republike Srpske kao dela BiH u svim oblastima, koja može samo da doprinese jačanju celog regiona na mapi sveta“, naveo je u pismu Ružić.

Skupština Vojvodine: „Skupština Republike Srpske je bratska“ 

Danas je održan prvi sastanak novoformirane Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje sa Skupštinom Republike Srpske u Skupštini Vojvodine, na kojem se razgovaralo o mogućim vidovima saradnje sa tom, kako je okarakterisano, „bratskom Skupštinom“.

U saopštenju se navodi da je na prvoj sednici predsedništva Poslaničke grupe za predsednika izabran poslanik Aleksandar Zirojević iz Srpske napredne stranke.

Na sednici je donet zaključak da će se, u skladu sa poštovanjem mera izazvanih pandemijom kovid-19, organizovati video konferencija između dve skupštine, na kojoj će se razmatrati novi vidovi saradnje za 2021. godinu, dodaje se u saopštenju.

U novembru 2017. godine potpisan je Memorandum o saradnji Službe Skupštine Vojvodine i Službe Skupštine Republike Srpske.

Čestitke iz Crne Gore

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić čestitao je Dan Republike Srpske koja je, kako je istakao, simbol hrabrosti i ponos svakog Srbina.

Od vremena Nemanjića, čiju slavu slavi, ona je naša najveća tekovina zapadno od Drine. Crna Gora, Srbija i Republika Srpska moraju u budućnosti što jedinstvenije delovati kako bi efikasnije odgovorili zajedničkim izazovima i ostvarili saradnju u brojnim oblastima – napisao je Mandić.

Takođe, čestitku je uputio i predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević.

„Svake godine samo si mlađa u besmrtnosti vekova koji te čekaju.
Srećan rođendan Reubliko Srpska“, napisao je Knežević.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.