Svake godine od raka dojke umre 1.600 žena, najvažnija prevencija

0
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

(Beta) – Svake godine u Srbije oboli 5.000 žena od karcinoma dojke, a 1.600 umre, Srbija je na 18. mestu u Evropi po oboljevanju, a druga po smrtnosti žena, upozorilo je danas udruženje “Žena uz ženu”.

Osnovni cilj i suština tog udruženja je, kako je saopštila njegova predsednica Ana Dornik, pružanje podrške ženama sa karcinomom dojke i podizanje svesti o važnosti odlaska na ultrazvučne i mamografske preglede.

“Tokom karavana ‘Budi hrabra’, pregledali smo 1.625 žena i u ovoj akciji otkriveno je 8 kancera, 26 promena na dojci, 96 cisti i 154 fibroadenoma. Verujem da smo većini ovih žena spasili život”, rekla je Dornik na konferenciji o zdravlju žena, prenelo je udruženje Žena uz ženu.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović je istakla da je prevencija i rano otkrivanje raka dojke prioritet države.

“Preporuka je da se skrining radi kod žena od 45. godine života, mada je sve više i mladjih žena koje oboljevanju od ove bolesti. U toku je razmatranje da se ta granica pomeri i da se testiraju i žene u ranijoj starosnoj dobi”, rekla je Jovanović.

Doktorka Magdalena Radović je istakla da je, prema statističkim podacima, ishod za izlečenje skoro stopostotno ukoliko se karcinom otkrije u ranoj fazi.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime