“Svaka porodica treba da bude svoj krizni štab, krajnje je vreme da se uozbiljimo…”

0
Foto: Beta

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba za suzbijanje zaraze COVID-19 dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da se stalno postavlja pitanje koje mere će država doneti, ali da nema uspeha ako svako ne preuzme svoju ulogu, prenosi RTS.

Dr Kisić je istakla da smo svedoci kako koronavirus iz minuta u minut širom sveta uzima nove žrtve i ne bira pol, uzrast ni zanimanje, a uzima i najbolje među nama.

“Krajnje je vreme da se svi uozbiljimo i shvatimo svoju ulogu maksimalno odgovorno. Stalno su pitanja koje će mere da donosi država, ali suština je da shvatimo da čitav svet ne može da uspe ukoliko svako ne preuzme svoju ulogu”, naglašava Kisićeva.

Ona je istakla da svaka porodica sada treba da bude svoj krizni štab koji određuje šta je najbolje za sve njene članove, a svako svoj sopstveni kontrolor.

“Nema novih mera koje mogu da se donesu, a da su suštinski važne. Jedine mere jesu nošenje maski i fizičko distanciranje. Sve ostale mere koje države donose su samo u cilju povećanja uspešnosti ovih mera”, objsnila je Kisić.

Naglasila je da nijedna mera sama po sebi ne može da reši problem sa koronavirusom, ali da će Krizni štab razgovarati o merama o kojima se stalno priča.

“Da li je to neko ograničenje rada mesta gde se inače okupljaju ljudi, da li su to rigoroznije kontrole – sve se uvek svede na jedno te isto. Da se svako do nas pridržava mera, nijedna dodatna ne bi nam bila potrebna”, istakla je dr Kisić.


Ona je istakla da su u ustanovama socijalne zaštite od početka epidemije rigorozne kontrole, ali da se dešava da dođe do unošenja virusa.

“Pošto je važan aktivan nadzor, vrlo brzo se prepoznaju inicijalni slučajevi i adekvatno se reaguje”, objasnila je ona.

Navela je da je u ovom momentu u ustanovama socijalne zaštite prijavljen 431 zaražen korisnik, a da su na koronavirus pozitivna i 294 zaposlena.

“Ugalvnom se radi o sporadičnim slučajevima bolesti gde se na vreme prepoznalo i odmah reagovalo”, naglasila je dr Kisić.

Podsetila je da primanje novih korisnika u domove za stare i druge ustanove socijalne zaštitetnije nikada ni prestajalo.

“Bitno je da svi novi korisnici treba da imaju adekvatnu medicinsku dokumentaciju i dokaz da su u PCR negativni na prisustvo koronavirusa. Preporuka je da ustanove u kojima je potvrđena infekcija ne primaju nove korisnike u periodu maksimalne inkubacije od poslednjeg slučaja, što je 14 dana”, objasnila je ona.

Ona je istakla da je jednokratna pomoć od 10.000 dinara za zaposlene u ustanovama socijalne zaštite simboličan potez podrške da izdrže u borbi.

“Pomoć su dobili svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, a ne samo lekari i medicinske sestre. Radi se o nešto malo manje od šest hiljada zaposlenih. Znam koliko im je teško u ovom momentu, ali oni su naša brana za širenje infekcije u osetljivim populacijama”, istakla je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500