Svaka peta porodilja bez posla i primanja

1
Foto: Profimedia

Republički zavod za statistiku izdao je publikaciju Demografska statistika za 2018. godinu u okviru koje se vidi da je oko 20.000 majki bez posla i primanja u trenutku rođenja deteta.

Čak 11.646 beba rodile su nezaposlene majke, dok je 8.548 beba rođeno u porodici gde je majka ekonomski neaktivna što najčešće podrazumeva da je domaćica ili učenica ili studentkinja, piše portal Bebac.com.

Manje od 1.000 porodilja na menadžerskim pozicijama

U Srbiji se u 2018. godini porodilo 63.975 mama, od njih svega 43.378 je imalo zaposlenje u trenutku rođenja deteta. Interesantan je i podatak da manje od 1.000 mama ima rukovodeće i menadžerske pozicije, dok se u 2018. godini porodilo 5.313 mama koje su domaćice.

U istraživanju Republičkog zavoda za statistiku navedeno je da su ekonomsku aktivnost mama podelili u dve kategorije: radno aktivne i neaktivne mame. Ekonomski neaktivne mame su one mame koje ne rade, ali i ne traže posao – domaćice, studentinje ili učenice, penzionerke itd.

Ekonomski aktivne mame su one koje su zaposlene i primaju platu, ali i one koje obavljaju bilo kakav posao ili pak rade kao neplaćeno lice u radnji člana porodičnog domaćinstva ili na porodičnom imanju.

Najteža situacija u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji

U trenutku rođenja bebe nezaposlena je svaka peta mama. Najveći broj njih živi u regionu Šumadije i Zapdne Srbije i to čak 22,9 odsto, dok je najmanja zaposlenost porodilja u Beogradu 14.8 odsto.

Ukupno nezaposlenih porodilja  je u 2018. godini bilo je 11.646 odnosno 18 odsto njih, s druge strane bilo je 13.3 odsto ekonomski neaktivnih porodilja.

Svima njima je zajednično da prvih godinu dana nakon rođenja bebe nemaju nikakva primanja.

1 KOMENTAR

Comments are closed.