Švajcarski mediji: Bivši tužilac Dik Marti kaže da mu preti srpska obaveštajna služba

0
EPA/CHRISTOPHE KARABA

 (Beta-AFP) – Nekadašnji izvestilac Saveta Evrope koji je istraživao zločine OVK i trgovinu ljudskim organima, bivši švajcarski tužilac Dik Marti, rekao je da je pod pretnjama smrću “iz miljea srpske obaveštajne službe” i da živi pod policijskom zaštitom od 2020. godine.

“Dobio sam 18. decembra 2020. poziv policije koja me je obavestila da sam pod pretnjom smrću i da ću odmah biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu”, rekao je Marti u emisiji koja večeras treba da bude emitovana na švajcarskoj državnoj televiziji Radio Television Suisse (RTS).

Švajcarski list “Miz o poen” (Mise au Point) javio je da istraga tog lista potvrdjuje da je od decembra 2020. Dik Marti pod visokom policijskom zaštitom jer mu “preti smrt od radikalnih elemenata srpskih obaveštajnih službi”.

Švajcarsko ministarstvo za javne poslove nije pokrenulo istražnu komisiju niti su Švajcarci preduzeli neku diplomatsku akciju prema Beogradu, navodi list.

List, koji je s Martijem razgovaroao kod njegove kuče u Tićinu, piše da je sve počelo pre 16 meseci kada ga je policija obavestila da je pod pretnjom smrću i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu.

Savezna policija je procenila da mu preti “opasnost maksimalnog petog stepena” i da mu predlažu da promeni identitet i adresu što je on odbio.

“Nikad do sada ni jedna osoba u Švajcarskoj nije toliko dugo bila u toliko visokom stepenu opasnosti”, rekao je Marti za list.

Kaže da pretnja smrću “izgleda dolazi iz odredjenih krugova srpskih obaveštajnih službi” koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi “bacili krivicu na Albance sa Kosova”.

Njegova kuća je opremljena brojnim kamerama i alarmnim uredjajima, kao i bezbednom prostorijom “sejf rum” gde Dik Marti treba da se skloni u slučaju napada.

Na pitaje agencije Frans pres, švajcarsko Ministarstvo za javne poslove – kancelarija javnog tužioca, potvrdilo je da od kraja 2020. godine postoji “ozbiljna pretnja” bivšem generalnom tužiocu kantona Tićino, Diku Martiju i da su uvedene opsežne bezbednosne mere.

“Mere bezbednosti i zaštite i dalje se drže, a da se ne bi narušila njihova efikasnost, o tome se ne daju nikakvi detalji”, navelo je Ministarstvo, ne navodeći odakle dolazi pretnja Martiju.

Kao bivši istražitelj Saveta Evrope, Marti je istraživao tajne pritvorne centre CIA u Evropi i sumnje na zločine koje je počinila bivša kosovska gerila OVK, uključujući trgovinu organima koji su uzimani od zatvorenika, uglavnom Srba, krajem 1990-ih, podseća švajcarski list.

Krajem 2020. Sud za zločine OVK, čije sedište je u Hagu, zaduženo je – da bi se zaštitili svedoci – da ispita navodne zločine koje je počinila OVK tokom sukoba 1998-1999 i posle njega. Sud je optužio bivšeg šefa OVK Hašima Tačija koji je bio predsednik Kosova i morao je da podnese ostavku na to mesto.

Po dokumentu švajcarskog ministarstva za javna pitanja, do kojeg je došla  švajcarska televizija RTS, jedan poverljiv izvor je navodno rekao 2020. švajcarskoj obaveštajnoj službi da Dik Marti treba da bude ubijen po nalogu srpskih tajnih službi.

To je navodno trebalo da bude uradjeno da bi se iskoristila pažnja medija vezana za optužnicu protiv Hašima Tačija, i ubistvo da bude prikazano kao delo kosovske albanske vlade da bi ona bila diskreditovana na medjunarodnom planu.

“Kako izgleda, jedna državna služba hoće da me eliminiše da diskredituje svog protivnika, a to je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je za švajcarsku televiziju Dik Marti, ocenivši da švajcarske vlasti treba da intervenišu kod Srbije.

Marti je rekao da je početkom februara pisao saveznoj policiji i poslao kopiju Ministarstvu za javna pitanja kada je rekao da im je zahvalan na zaštiti, ali ne može se ograničiti samo na zaštitne mete, bez strategije neutralizacije pretnje.

“Ne radi se samo o meni, svi oni koji se angažuju u traganju za istinom zaslužuju ne samo zaštitu nego i pravdu. Takodje zaslužuju da budu sudski gonjeni oni koji pokušavaju da izvrše napad na njihov život. To se ne može tolerisati, a meni izgleda da se to upravo radi”.

On smatra da su švajcarske vlasti odlučile krajem aprila da pošalju policajce u Beograd da se raspitaju kod svojih srpskih kolega, što Marti smatra nedovoljnim.

Marti je kritikovao što javni tužilac Švajcarse neće otići u Srbiji i zatražiti sudsku pomoć, i procenjuje da Bern odustaje od diplomatskog delovanja.

“Sve to se dogadja uprkos postojanju konkretnih indicija o planu ubistva bivšeg izvestioca Saveta Evrope i švajcarskog senatora od strane obaveštajne službe jedne strane zemlje i profesionalnih ubica”, rekao je Marti.

Švajcarski mediji prenose da policija u civilu više ne dežura ispred kuće Dika Martija, ali da su zaštitne mere i dalje jednako važne.

Tokom svojih retkih putovanja, kako navode, Marti nosi pancir, njegov automobil je blindiran i u pratnji je policijskih vozila s civilnim oznakama.