Švajcarska ukida većinu antikovid mera: Nošenje maski obavezno samo u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama…

0
EPA-EFE/URS FLUEELER

(Beta-AFP) – Švajcarska je objavila danas da ukida gotovo sve mere uvedene u borbi protiv kovida-19, i samo će do kraja marta ostati obavezno nošenje maske u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama i izoloacija obolelih.

Od sutra pristup prodavnicama, restoranima i kulturnim ustanovama, prostorima otvorenim za javnost i za javne događaje ponovo je moguć bez maske i potvrde o kovidu, saopštio je Savezni savet (vlada).

Obavezno nošenje maske, osim u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama, i preporuke za rad od kuće takođe se ukidaju.

Ukida se i obavezno dobijanje dozvole za velike manifestacije, restrikcije vezane za privatne susrete kao i restrikcije o kapacitetu u maloprodajnim radnjama.

Prema saveznim vlastima epidemiološka situacija nastavlja da se razvija pozitivno u Švajcarskoj “zahvaljujući visokom imunitetu stanovništva” i “preopterećenost zdravsvenog sistema je malo verovatan, uprkos i dalje jakom cirkulisanju virusa”.

Vlada je zaključila da su prema tome za nju ispunjeni uslovi za brzu normalizaciju društvenog i ekonomskog života.

Švajcarska sa oko 8,6 miliona stanovnika zabeležila je gotovo 12.530 umrlih od Kovida-19 od početka pandemije što je više od 144 umrlih na 100.000 stanovnika. Gotovo 69 odsto stanovništva je poptpuno vakcinisano.