Suzavac, vodeni topovi i sukob policije i demonstranata u Ljubljani: Antivladini protesti uoči samita EU – Zapadni Balkan

0
(Beta/AP Photo/Petr David Josek)

(Beta) – Slovenačka policija upotrebila je danas suzvavac i vodene topove protiv antivladinih demonstranata u glavnom gradu Ljubljani, gde su se okupili uoči velikog samita EU – Zapadni Bakan.

Stotine demonstranata koji se protive strogim vladinim antikovid merama sukobilo se s policijom danas u trećem takvom incidentu u Ljubljani u poslednjih mesec dana.

Vođe EU danas pristižu u Sloveniju gde će se sutra održati samit EU-Zapadni Balkan.

Protest nije direktno vezan za EU samit, ali su vođe protesta očigledno iskoristile priliku da dobiju veću medijsku pažnju od novinara koji pokrivaju taj događaj.

Slovenačka vlada odlučila je da ograniči kretanje u Ljubljani, na Bledu i oko konferencijskog centra na Brdu kod Kranja tokom samita EU-Zapadni Balkan u strahu da najavljeni protesti ne poremete skup koji se smatra vrhuncem slovenačkog predsedavanja EU.

Slovenačka policija postavila je kontrolne punktove i ograničila saobraćaj i kretanje u Ljubljani i kod na Brdu kod Kranja gde će se održati samit.

Vođa demonstranata je prema izveštajima priveden a policija je zaustavila oko 30 autobusa koji su dovodili demonstrante iz drugih slovenačkioh gradova.

Demonstranti su nosili plakate sa rečima “Stop korona fašizmu” i tražili jednaka prava za vakcinisane i nevakcinisane.

Policijski helikopter nadletao je centar Ljubljane dok je policija ispaljivala suzavac i koristila vodene topove dok su demonstranti pokušavali da prmarširaju centrom grada.

Slovenačke vlasti uvele su obavezne kovid propusnice, uključujući za odlazak na posao u svim državnim firmama. Ljudi moraju da pokažu da su ili potpuno vakcinisani, ili da su uradili skupi PCR test.

Kao veliki deo centralne i istočne Evrope Slovenija poslednjih nedelja beleži novi skok infekcija koronavirusa. U zemlji je potpuno vakcinisano gotovo 48 odsto stanovništva, što je manja proporcija nego u mnogim drugim EU zemljama.

Odluka je donesena nakon što je za danas najavljen novi masovni protest zbog uvođenja obaveznih kovid propusnica a demonstranti su nagovestili da će pokušati da ometaju samit blokiranjem pristupnih puteva.