Suzavac i vodeni topovi: Protesti u Hongkongu ulaze u desetu nedelju

0
Foto Tanjug AP

Policija Hongkonga pokušala je vodenim topovima da rastera prodemokratske demonstrante okupljene u gradu desetu nedelju zaredom, javila je agencija AP.

Policija je, posle protesta tokom oba dana vikenda, izašla danas sa oklopnim vozilima na ulice, ali i na međunarodni aerodrom.

Pripadnici snaga bezbednosti sinoć su bacili suzavac na železničku stanicu i na demonstrante u nekoliko naselja Hongkonga.

S druge strane, aviokompanija Katej Pasifik (Cathay Pacific), pod pritiskom centralnih vlasti Pekinga, upozorila je danas da će njeni zaposleni dobiti otkaz ako učestvuju ili podržavaju prodemokratske proteste, koje smatra nezakonitim.

Generalni direktor kompanije Rupert Hog uputio je lično poruku zaposlenima o posledicama podrške protesta na aerodomu, javila je agencija Frans pres.

Protesti u Hongkongu traju devet nedelja i kraj im se ne nazire. Protestni pokret, između ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Građani Hongkonga protestuju od početka juna zbog, u međuvremenu suspendovanog, predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanih u ranijih 50 godina, pa do 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.