Sužava se krug oko Trampa: Ko je još umešan u planiranje šestojanuarskih nemira kod Kapitola?

0
(Beta/AP Photo/Jacquelyn Martin, File)

Izabrani istraživački odbor Predstavničkog doma SAD suzio je krug oko Donalda Trampa u utorak, izdajući sudske pozive još trojici zvaničnika Bele kuće umešanih u planiranje šestojanuarskih nemira prošle godine.

Novi pozivi pokazuju da se odbor dodatno približio Trampu, istražujući sada njegov govor, u težnji da dokažu kako su u Beloj kući znali da će doći do napada na Kapitol.

Kongresmen Beni Tompson koji predsedava odborom, izdao je pozive nekadašnjim stratezima Bele kuće Endiju Surabijanu i Arturu Švarcu, okrivljujući ih za pomoć u koordinaciji napada. Prema Tompsonovim navodima, njih dvojica su pomagali Trampu da se poveže sa organizatorima nereda, prenosi Gardijan.

Predsedavajući je takođe odobrio poziv upućen Rosu Vašingtonu, nekadašnjem zvaničniku Bele kuće koji je napisao Trampov govor upućen pristalicama za vreme nereda, u kojem je bivši predsednik lagao o svojoj pobedi na izborima i pozvao svoje pristalice da “marširaju ka Kapitolu”.

“Izabrani komitet trenutno traži informacije od onih koji su bili uključeni u nemire”, rekao je Tompson.

“Protesti su tog dana prerasli u napad na našu demokratiju. Protestanti su postali divlja rulja koja je nasilnim putem pokušala da prekine miran način predaje vlasti”, dodao je.

Tompson je u pismima upućenim Surabijanu i Švarcu obojicu obavestio da su na meti istrage otkad se utvrdilo da su održavali učestalu komunikaciju sa nekima od istaknutih organizatora nemira, kao i govornika, uključujući Trampovog sina Donalda mlađeg i njegovu verenicu.

Dodao je da su njih dvojica takođe održavali kontakt, diskutovali o medijskoj pokrivenosti nemira, te raspravljali o isplati za učesnike, sa krajnje desnim aktivistima kao što su Ali Aleksander i Aleks Džouns.

Poziv koji je upućen Vašingtonu slične je sadržine. On je na meti istrage otkad se saznalo da je pomogao Trampu u pisanju govora kojim se predsednik obratio svojim sledbenicima, a u kojem ih je pozvao da se “bore još snažnije” i da “zaustave krađu”, pre nego što je obećao da će im se pridružiti u maršu.

Izabrani odbor je trojici optuženih dao rok do 24. januara da dostave dokumenta koja su od njih tražena.

https://www.nstore.rs/product/digitalno-nova-godina-6999-dinara/

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime