Sutra novi okrugli sto na FPN: Osvrt na postignute rezultate

0
Foto: Tanjug

Četvrti okrugli sto u okviru Dijaloga o izborima 2020. godine na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu sutra, 5. septembra, biće posvećen osvrtu na postignute rezultate u poslednjih mesec dana i na njemu će učesnici razgovarati o preporukama koje su bile predmet razgovora u prethodna dva panela posvećena finansiranju kampanja i pristupu medijima, preneo je N1.

“Cilj narednog okruglog stola je da se sačini pregled rešenja u ove dve oblasti oko kojih je postignuta saglasnost svih učesnika u dijalogu i koja bi mogla da se primene kao trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora”, navodi se u saopštenju FPN-a.

Kako je navedeno, tome će doprineti i pismeno izjašnjavanje političkih stranaka koje su dostavile svoje osvrte na preporuke i ocene civilnog društva.

Kao i na prethodnim okruglim stolovima, i ovog puta će debata biti moderirana po “Četam haus” pravilu.

“Na učešće u dijalogu pozvani su predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima, novinarska i medijska udruženja i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave ovim temama”, dodaje se u saopštenju.

FPN Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020.

“Na duži rok, ovakav dijalog mogao bi da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta. Na taj način bi se učvrstio legitimitet demokratske vlasti i ojačalo poverenje građana u institucije i demokratski poredak”, navedeno je u saopštenju.