Vakcina protiv korona virusa koju Srbija bude uvezla i koju kao država budemo preporučili biće sasvim sigurno bezbedna vakcina. Ako bude više vakcina koje ispunjavaju sve uslove i standarde i mogu da se registruju u našoj agenciji za lekove, nabavićemo ih sve, pa će onda građani moći da biraju koju vakcinu žele, rekao je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao da je u ovom trenutku dosta proizvođača u trećoj fazi testiranja vakcine, ali da će se tek u narednom periodu videti koja od njih će zabeležti uspeh.

„U Evropi i u svetu, kao i kod nas, postoje tačno određeni propisi koji se moraju ispuniti da bi se neka vakcina registrovala. Maksimum koji svaka vakcina mora da prođe su te tri faze ispitivanja. To je period kada dobrovoljcima date vakcinu i pratite njihovu reakciju. Videli smo da je kod vakcine „Astra Zeneka“ došlo do nekih neželjenih dejstva, pa je istraživanje u jednom periodu prekinuto. Ne znamo šta će se desiti ni sa drugim vakcinama, prema tome, moramo ići korak po korak i pratiti sve“, rekao je Lončar.

Ako u nekom momentu bude na raspolaganju više vakcina, kako kaže, iće će se na to da ih nabavimo sve.

„U Srbiji imate ljude koji kažu: Neću da primim kinesku vakcinu, drugi kažu neće rusku. Iz tog razloga pokušaćemo da nabavimo sve vakcine koje budu ispunjavale uslove, da ih građani Srbije imaju sve“, izjavio je za Kurir TV.

Dodao je da niko ne želi da se igra ovako ozbiljnom stvari kao što je nabavka vakcina.

„Ove će sve da prođe i niko od nas ne želi, posebno ja, da sutra, kada više ne budem ministar, dođem u situaciju da se nekom, ne daj bože, jave neki neželjeni efekti ili da se dokaže da nije ispoštovana procedura. Ne želim to da ostavim iza sebe“, naglasio je Lončar.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.