“Sutra je sednica Kriznog štaba, zato i ovoliko merimo već dva, tri dana…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da članovi Kriznog štaba već dva, tri dana “mere” koje rigoroznije epidemiološke mere da donesu, kako bi se sprečilo prenošenje virusa u epicentrima širenja – skijalištima, a da se ne ugroze ostali koji su poštovali dosadašnje mere.

Odgovarajući na pitanje narodnog poslanika iz stranke Jedinstvena Srbija Živote Starčevića o mogućim novim merama zbog povećanja broja zaraženih, Lončar je izrazio nadu da će Krizni štab na sutrašnjoj sednici doneti adekvatne mere koje će sprečiti dalje širenje virusa.

“Sutra je sednica Kriznog štaba, zato i ovoliko merimo već dva, tri dana, jer bismo da donesemo takve mere da se spreči širenje tamo gde je to najveći problem, da idemo ciljano na njih, a da ne kažnjavamo one ljude koji se pridržavaju mera”, rekao je Lončar.

Naveo je da je trenutno povećanje broja zaraženih u Srbiji posledica ponašanja na Kopaoniku, Zlatiboru, ali i u pojedinim banjama.

Lončar dodaje da su se uglavnom mlađi ljudi vraćali iz tih mesta zaraženi, prošli bez teških simptoma, a da su preneli virus na starije koji su sada završili u bolnicama.

Ističe i da su “na naplatu” došle i pojedine žurke na kojima je bilo više ljudi.

Ministar je kazao da imaju saznanja da su kapaciteti na planinama i dalje popunjeni i dodao da će inspekcije nastaviti da sprovode rigoroznu kontrolu.

Rekao je da se ponovo u mnogim bolnicama otvaraju crvene kovid zone, da se lekari vraćaju sa odmora i da se se ponovo otvaraju intenzivne nege, te apelovao na građane da poštuju mere.

Takođe, apelovao je i na one koji su primili prvu dozu vakcine da se ne opuštaju, jer, podseća, pun imunitet se stiče nakon druge vakcine, preneo je Blic.