Susret Vang Jia i Ivice Dačića u Pekingu

0
Fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova Kine

Državni savetnik Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji sastao se srpskim šefom diplomatije i vicepremijerom Ivicom Dačićem u Pekingu.

Vang je rekao da se svet suočava sa velikim promenama bez presedana, a da su kinesko-srpski odnosi doživeli novi početak. Dve strane treba da imaju međusobno poverenje i da se podržavaju, i neprekidno produbljuju saradnju i unapređuju bilateralne odnose, dodao je Vang, prenosi CRI.

Kina i Srbija su “dobra braća” sa zajedničkim interesima i mogu zajedno da prevaziđu teškoće, dodao je šef kineske diplomatije.

Prema njegovim rečima, međusobno političko poverenje je na visokom nivou i dragoceno je u bilateralnim odnosima, koje treba pažljivo čuvati.

Bez obzira na to kako se menja svetska situacija, rekao je Vang, dve strane će se razumeti oko ključnih interesa i dalje međusobno podržavati u očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

Kineski šef diplomatije je naveo da su Kina i Srbija dobri partneri u zajedničkoj izgradnji Inicijative „Pojas i put“. Srbija je jedna od prvih zemalja koja je potpisala vladini memorandum o izgradnji „Pojasa i puta“, kao i plan saradnje sa Kinom. Spremni smo da produbljujemo svestranu saradnju sa Srbijom i da političko poverenje pretočimo u jaku snagu za izgradnju „Pojasa i puta“, tako da koristi imaju narodi dveju zemalja, istako je on.

Broj i veličina projekata u kojima Kina i Srbija sarađuju su među najvećima kada je reč o zemljama u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Projekat železnice Mađarske, Kine i Srbije ima veliki značaj za unapređivanje komunikacije između Kine i Evrope, rekao je Vang i dodao da su Kina i Srbija dobri prijatelji u izgradnji zajedničke prosperitetne budućnosti čovečanstva.

Moramo da insistiramo na multilateralizmu i očuvamo međunarodni mehanizam sa UN na čelu, i da očuvamo međunarodni poredak na osnovu Međunarodnog prava, istakao je Vang.

Srpski ministar je rekao da narod u Srbiji ceni kineski narod kao svoju braću.

Dačić je rekao da novi koronavirus nije uticao na saradnju između Srbije i Kine i svi projekti se dobro sprovode.

Srbija otvoreno i odlučno podržava politiku “jedne Kine”, naročito kada je reč o pitanjima Tajvana, Sinđijanga i Hongkonga, kao i drugim pitanjima od ključnih interesa, zaključio je srpski ministar.