Suši s avokadom – Pripremajte jela kod kuće kao Gijom Iskanader

0

Šta virtuozi kulinarstva širom sveta rade u vreme krize, zbog koje su zatvoreni svi restorani? Mnogi od njih su prvi put u životu daleko od pohvala zadovoljnih gostiju i prilike da inovativnim receptima i svojim tajnim sastojcima ostave ljude bez daha. Gijom Iskanader, dobitnik prestižne Mišelin zvezde, i šef kuhinje prestižnog beogradskog restorana Langouste smatra da svi ljubitelji finih jela treba da ugađaju sebi, čak i u periodu kad nisu u prilici da odu do omiljenog restorana. Upravo zbog toga, od početka vanrednog stanja, Gijom obilazi prodavnice i od namirnica koje su pristupačne svakom od nas osmišljava recepte koje možemo spremiti u skromnim mogućnostima naših kućnih kuhinja. “Sa receptima smo krenuli odmah”, objašnjava Gijom koji već mesec dana objavljuje recepte na Instagram profilu restorana Langouste. “Osmišljavanje recepata sa ograničenim sastojcima je izazov za mene, tako ispunjavam vreme u izolaciji, a uvek mi je puno srce kad nam naši pratioci pošalju fotografije jela koja su spremili. Ako nešto ume da popravi raspoloženje, to je dobra hrana, tako da se trudim da dam svoj doprinos na ovaj način, ali i da ovako podsetim sve da zdravlje uvek treba da nam bude na prvom mestu”.

Potrebni sastojci:

  • 2 pomorandže
  • 1 limun
  • 100 gr pirinča
  • 10 gr nane
  • 4 avokada
  • 15 gr đumbira
  • 2 supene kašike meda
  • 100 ml soja sosa

Priprema:

Iscediti narandžin i limunov sok, staviti u posudu isceđen sok, med i koru od pomorandže i redukovati na laganoj vatri oko 10 min. Skinuti sa vatre i dodati đumbir. Ostaviti da odmori 15min.

Oprati pirinač i kuvati 10 do 12 minuta na laganoj vatri sa povremenim mešanjem. Posoliti pirinač i začiniti limunovim sokom.

Iseći avokado na komade. Ostatke avokada izgnječiti viljuškom, dodati so, limun i maslinovo ulje i servirati.

Na tanjir sipati sos, staviti oblikovan pirinač i preko pirinča staviti komade avokada. Preko avokada staviti listiće nane.

Prijatno!