Suprug liderke beloruske opozicije osuđen na 18 godina zatvora

0
Beta/(Sergei Kholodilin/BelTA via AP)

(Beta-AP) – Sergej Tihanovski, suprug liderke beloruske opozicije Svetlane Tihanovske osudjen je danas na 18 godina zatvora zbog organizovanja “masovnih nemira i podsticanja na mržnju u društvu”.

Sud u Belorusiji je danas, šet meseci posle početka sudjenja iza zatvorenih vrata, pored Tihanovskog osudio još petoricu opozicionih aktivista na zatvorske kazne od 14 do 16 godina.

Tihanovski, 43-godišnji video bloger i aktivista, planirao je da izazove autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima u avgustu 2020. Bio je poznat po sloganu protiv Lukašenka “Zaustavite bubašvabe”. Uhapšen je u maju 2020, dva dana nakon što je objavio kandidaturu.

Njegova supruga, Svetlana Tihanovska, kandidovala se umesto njega na predsedničkim izborima.

Posle objavljivanja rezultata, prema kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat, izbili su masovni protesti opozicije koja je izbore smatrala nameštenim kao i Zapad.

Lukašenkova vlada je reagovala nasiljem nad demonstrantima kojih je na jednom protestu u Minsku bilo čak 200.000.

Tokom višemesečnih protesta uhapšeno je više od 35.000 ljudi, a hiljade su pretučene.

Svetlana Tihanovska je pobegla u susednu Litvaniju pod pritiskom vlasti, kao i druge ključne opozicione ličnosti, dok su neki od njih uhapšeni.

Većini nezavisnih medija i grupama za ljudska prava je blokiran rad u Belorusiji.

Komentarišući presudu suprugu, Tuhanovska je za Asošiejted pres rekla da “diktator javno uzvraća svojim najjačim protivnicima, oni su potisnuti zbog svoje želje da žive u slobodnoj Belorusiji”.

“Nećemo stati i nastavićemo borbu sa diktaturom u centru Evrope”, dodala je Tihanovska, majka dvoje dece.

Rekla je da nema prava da kaže deci da neće videti oca 18 godina, jer ni sama ne može da veruje u to.

Sergej Tihanovski je već proveo 20 meseci iza rešetaka. Njegovo sudjenje je bilo zatvoreno za javnost, a advokati su se obavezali ugovorom da ne iznose detalje.

Američka ambasadorka u Belorusiji Džuli Fišer rekla je da je “jasno koga se režim najviše plaši”.

“SAD će, zajedno sa našim partnerima, nastaviti napore da obezbedi bezuslovno oslobadjanje svih političkih zatvorenika, uključujući Sergeja Tihanovskog i sve koji se suočavaju sa nepravednim pritvorima i osvetničkim presudama”, napisala je ona na Tviteru.