“Suočavamo se sa mračnom zimom, ali pobedićemo koronu zajedno. Nosite maske, spasite živote…”

0
Foto: Profimedia

(Beta, CNN) – Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden upozorio je danas da se SAD “i dalje suočavaju sa mračnom zimom” uprkos najavama vakcine protiv koronavirusa.

Bajden je prognozirao da bi još najmanje 200.000 ljudi moglo da premine od posledica zaraze dok vakcina postane svima dostupna, te je apelovao na građane da nose maske.

Dodao je da će se u borbi protiv koronavirusa rukovoditi naukom, te da će se administracija konsultovati sa članovima radne grupe za suzbijanje zaraze.

On je takođe zamolio Amerikance da nose maske.

“Možda smo spasili život osobi u lokalnoj prodavnici ako nosimo maske. Možda spasimo učitelja, možda spasite sebe. Zato vas molim da nosite maske”, rekao je Bajden, prenosi CNN.

“Učini to za sebe, tvog komšiju”, dodao je on.

Bajden je dodao da nošenje maski nije politička izjava, nego “dobar način da počnemo zajedno da se okupljamo oko neke ideje i da sačuvamo zemlju”.

“Biću predsednik tek od 20. januara. Nije važno za koga ste glasali, koga ste podržavali pre izbornog dana. Nije važna vaša stranka… Možemo spasiti desetine hiljade života ako bi svi nosili maske narednih meseci. Ne žive demokrate i republikance, već Amerikanci…”, rekao je Bajden.

“To je suština, vratiti svima nama normalna život. Maske su ključne u ovom trenutku, tako vraćamo naciju na pravi kolosek i tako ćemo uspeti ekonomski da se oporavimo. Kada sve prođe, možemo se vratiti zajedničkim proslavama, rođendanima, utakmicama. Moramo ovo uraditi zajedno”, dodao je Bajden.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500