Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, najavila je danas značajne investicije u oblasti obnovljivih izvora energije. Memorandum o razumevanju potpisan između Vlade Srbije i „Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology“ obećava izgradnju fabrike solarnih panela kapaciteta jednog gigavata u Paraćinu, zajedno sa solarom elektranom od 200 megavata, što je važan korak ka raznovrsnosti u izvorima energije koje zemlja koristi.

Kina, kao najveći strani investitor u Srbiji u protekle tri godine, nastavlja svoju podršku razvoju solarnih tehnologija. Direktne investicije od oko 30 miliona evra u pogon za proizvodnju solarnih panela obezbeđuju zapošljavanje od oko 180 radnika, što dodatno podstiče ekonomski rast i otvara nova radna mesta.

Ministarka Đedović Handanović ističe da će ova saradnja sa kineskim kompanijama omogućiti Srbiji da postane ključni igrač u oblasti obnovljivih izvora energije. Pored solarnih elektrana, planira se i proizvodnja vodonika, što dodatno potvrđuje opredeljenost ka održivim energetskim rešenjima.

ZAŠTO SU SOLARNE ELEKTRANE VAŽNE

Solarna energija je neiscrpna i obnovljiva energija koja se dobija iz sunčeve svetlosti. Sunce je izvor energije koji će biti dostupan još milijardama godina, što čini što čini solarnu energiju dugoročno održivim izvorom energije. U poređenju sa fosilnim gorivima koji su ograničeni i doprinose degradaciji životne sredine, poput uglja, solarna energija pruža stabilan i čist izvor energije za buduće generacije.

Investiranje u solarnu energiju omogućava nezavisnost od promena cena energije na tržištu, smanjuje emisiju štetnih gasova i doprinosi održivom razvoju, što dalje vodi i ka smanjenju efekta staklene bašte i globalnog zagrevanja. Laički rečeno, manji računi i zdravija životna sredina.

Srbija, sa svojim geografskim položajem i klimatskim uslovima, poseduje veliki potencijal za razvoj solarnih elektrana. Investicije poput ovih otvaraju put ka održivoj budućnosti, jačajući energetsku sigurnost i doprinoseći globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena.

Uključivanje solarnih elektrana u energetski miks Srbije je imperativ u ostvarivanju održive budućnosti. Ovi projekti ne samo da stvaraju ekonomske benefite i nova radna mesta, već i postavljaju temelje za energetsku tranziciju ka čistijoj, održivoj i prosperitetnijoj budućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.