Porodica sedmostrukog svetskog šampiona Formule 1 Mihela Šumahera dobila je novčanu nadoknadu, 200.000 evra, od izdavača nemačkog časopisa koji je objavio „intervju“ sa legendarnim nemačkim vozačem napravljen pomoću veštačke inteligencije.

Kako je danas preneo Skaj, portparol porodice je potvrdio za Rojters presudu suda u Minhenu i iznos odšete koji će platiti izdavačka kuća časopisa Aktuel (Die Aktuelle).

Urednica časopisa je otpuštena prošle godine, a izdavač se izvinio porodici.

List je na naslovnoj strani od 15. aprila prošle godine objavio fotografiju nasmejanog Šumahera uz naslov: „Mihael Šumaher, prvi intervju“. U podnaslovu je pisalo „Zvuči varljivo realno“, a u tekstu je pisalo da je citate napravila veštačka inteligencija.

Jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1 doživeo je tešku povredu glave na skijanju u decembru 2013. godine i od tada nije viđen u javnosti.

On je šest meseci bio u indukovanoj komi, iz koje je probuđen u junu 2014. godine, a u septembru iste godine pušten je na kućno lečenje i od tada nema informacija o njegovom stanju.

Njegova supruga Korina i medicinsko osoblje brinu o Šumaheru u njihovoj kući na Ženevskom jezeru.

Šumaher je jedan od najuspešnijih vozača u istoriji Formule 1 sa sedam titula (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004), 91 pobedom i 155 plasmana na pobedničko postolje.

Porodica čuva njegovu privatnost, pa čak ni mnogi prijatelji i rođaci ne znaju u kakvom je stanju.

U dokumentarcu emitovanom na Netfliksu 2021. godine, Korina Šumaher je rekla da on ide na rehabilitaciju i da je sada „drugačiji, ali je tu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.