Sulejmani nije bio jedina meta: Američke snage pokušale da eliminišu još jedno lice, u pitanju je verovatno Abdul Reza Šahlai…

0
Foto: Profimedia

Iste noći kada je američka vojska ubila iranskog generala Kasima Sulejmanija, njihove snage su bezuspešno pokušale da eliminišu drugog visokog iranskog vojnog zvaničnika u Jemenu, prenoci CNN.

Izvori nisu govorili o bilo kakvim detaljima u vezi sa misijom. Američki zvaničnik rekao je da, prema njihovom saznanju, u ovom trenutku ne postoji šira operacija u kojoj bi trebalo eliminisati vrh Islamskog revolucionarnog gardijskog korpusa, o čemu se na osnovu saznanja o paralelnoj akciji 2. januara govori.

U izjavi za CNN, portparol Pentagona Rebeka Rebarič priznala je da je videla izveštaj o akciji, ali je odbila da ponudi bilo kakve dodatne informacije.

“Videli smo izveštaj o vazdušnom napadu 2. januara u Jemenu, koji se već dugo posmatrao kao siguran prostor za teroriste i druge protivnike Sjedinjenih Država. Ministarstvo odbrane ne razmatra sprovođenje novih operacija u regionu”, rekla je portparol Pentagona.

Vašington Post je prvi objavio da se dogodio još jedan napad pored onog u kojem je likvidiran Sulejmani. Prema pisanju tog lista, meta je bio Abdul Reza Šahlai, finansijer i ključni zapovednik nekih iranskih jedinica, koje su elitno krilo iranske vojske i koje deluju širom Bliskog Istoka.

U decembru, specijalni predstavnik Stejt dipartmenta za Iran Brajan Huk objavio je da administracija nudi “do 15 miliona dolara za informacije o finansijskim aktivnostima, mrežama i saradnicima Abdul Reze Šahlaija.”