Sukobi na Sinajskom poluostrvu: Egipatska vojska saopštila da je ubila “19 ekstremno opasnih terorista”

0
Beta - AP Photo/Amr Nabil,

Devetnaest ekstremista ubijeno je u ciljanim kopnenim i vazdušnim akcijama sprovedenim u okviru operacija protiv dugogodišnje pobune koja potresa severni Sinaj, sopštila je danas egipatska vojska.

U saopštenju objavljenom preko društvenih mreža navodi se da je ubijeno troje  “ekstremo opasnih” ekstremista i njih još 16 u više vazdušnih udara na njihova “teroristička skrovišta”.

Na strani egipatskih oružanih snaga u akcijama je poginuo jedan pripadnik a dvoje su ranjeni, navela je vojska.

Automatske puške, granate i raketni bacači takođe su nađeni.

Egipatske bezbednosne snage dugo godina se bore protiv pobune na Sinajskom poluostrvu koju vodi lokalna grupa povezana sa ekstremističkom organizacijom Islamska država.

Pobuna se pojačala kada je vojska 2013. izbacila islamističkog predsednika Mohameda Mursija posle velikih demonstracija.

Vojska je u februaru 2018. pokrenula veliku antiterorističku operaciju u tom regionu kao i u nekim delovima zapadne pustinje, između doline Nila i granice sa Libijom.

Od početka opracije ubijeno je 970 osumnjičenih ekstremista i desestine vojnika, prema zvaničnim statistikama. Ti podaci nisu mogli da budu potvrđeni iz nezavisnih izvora pošto je novinarima velikim delom zabranjen pristup tom regionu.

(Beta)