Redovnim profesorima Filološkog fakulteta dr Darku Tanaskoviću i dr Predragu Piperu nije produžen radni odnos, pošto na sednici Izbornog veća fakulteta nije bilo kvoruma. Zato je 136 naučnika i umetnika potpisalo otvoreno pismo, u kom navode da su zabrinuti zbog pojava koje ugrožavaju sistem srpskog visokog školstva.

„Nekim izuzetnim, mnogostruko potvrđenim znalcima, kao što su dr Darko Tanasković i dr Predrag Piper, nije produžen angažman na matičnom fakultetu. To je izostalo uprkos činjenici da su matične katedre dale pozitivno mišljenje i želele da zadrže takve znalce za koje adekvatnih zamena prosto nema.“

Pismo su, između ostalih, potpisali akademici Matija Bećković, Ljubodrag Dimić, Milovan Danojlić, književnici Vladislav Bajac, Aleksandar Gatalica, Ljubovije Ršumović…

Ovo nije prvi (pogledajte hronologiju) – a sigurno neće biti ni poslednji – put da na fakultetima izbijaju nesuglasice i sukobi.

Praksa inače nije nepoznata ni u svetu. Još početkom sedamdesetih, u Volstrit džornalu se pojavio citat koji je uskoro dobio ime Sejrov zakon, po profesoru na Univerzitetu Kolumbija. „Akademska politika je najzlobnija vrsta politike, jer su ulozi toliko niski. U svakom sukobu intenzitet osećanja je obrnuto proporcionalan vrednosti oko koje se prepiru.“ Citat je često koristio bivši profesor Harvarda i državni sekretar SAD Henri Kisindžer.

Moglo bi se onda, tom logikom, reći da učestali konflikti na srpskim visokim školama govore više o beznačajnosti katedri nego o nekim velikim rezultatima i dostignućima na njima. Ili: da se zaista mnogo bave naukom i studentima, da li bi im ostalo vremena za zađevice?

Hronologija

Mart 2007. Javni sukob profesora Fakulteta političkih nauka Dragana Simeunovića i tadašnjeg dekana Milana Podunavca.

Novembar 2008. Na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, nakon sednice naučno-nastavnog veća, potukli se profesori M. Đ. i M. O. Prvo su se posvađali u hodniku na drugom spratu, a onda je usledila tuča.

Oktobar 2012. Dvojica profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu potukla su se u Dekanatu zbog međusobnih nesuglasica.

Oktobar 2015. Profesorka Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Zora Konjović na konferenciji za štampu zatražila je da dekan tog fakulteta Rade Doroslovački podnese ostavku zbog ucena i pretnji koje je bio uputio na njenu adresu, ali i zbog „još nekih stvari“.

Mart 2019. Grupa profesora Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta (Ković, Radojević, Nikolić) optužila je kolege (Ljušić, Stanković, Stojanović, Samardžić) da ih progone, ne daju im da rade i da napreduju.

April 2019. Vanredna profesorka Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta Mira Radojević nije izabrana u zvanje redovnog profesora. Reagovalo Odeljenje SANU za istorijske nauke, koje je podržalo profesorku Radojević, i ušlo u klinč sa profesorima Odeljenja za istoriju.

Komentar(1)

  1. Dragos
    8. juna 2019. 16:49

    Ovo uopste nije taj zakon. Za Srpske uslove ulozi su veliki. Tanaskovic je ambasador. Ima 71 godinu. Piper toliko, ako ne i vise. Red je da katedru ustupe mladjima.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.