Sukob na Bliskom istoku: Izrael uništio 15 kilometara tunela u Gazi i zgradu Hamasove službe za unutrašnju bezbednost, oglasile se sirene u izraelskim gradovima, Netanjahu najavio nastavak udara na “terorističke ciljeve”

0
Bashar TALEB / AFP / Profimedia

Izraelske snage nastavile su masovne vazdušne udare na Gazu dok raste međunarodni pritisak da se obustave sukobi. Hamas, koji je za nedelju dana ispalio 3.150 raketa, najavljuje novi masovni napad na izraelske gradove, a SAD su tri puta blokirale zajedničku izjavu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se i od Izraela i Palestinaca traži hitno primirje.

Sa druge strane, aktuelni predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih Naija Volkan Bozkir iz Turske kaže da će u četvrtak ujutro sazvati Generalnu skupštinu UN-a kako bi razgovarao o tekućem sukobu između Izraela i Gaze.

Izraelska vojska je bombardovala šestospratnicu u Gazi, što ukazuje na to da izraelske snage nameravaju da sruše konstrukciju, preneo je Tajms of Izrael.

Kako piše ovaj list, nije saopšteno zašto je zgrada, kula Al Muhanad, na meti izraelske vojske, ali je Izrael ranije u više navrata saopštio da “cilja zgrade koje su utočište Hamasa” i drugih, kako su rekli, “terorističkih organizacija” u Gazi.

U međuvremenu je izraelska vojska saopštula da je pogodile sedište Hamasove unutrašnje bezbednosti na severu Gaze.

Zgradu, koja se nalazi u naselju Al Rimal, koristila su “vojne obaveštajne službe terorističkih grupa”, saopštila je izraelska vojska.

Večeras oko 20 časova ponovo su se oglasile sirene u pograničnim izrealskim gradovima, blizu Pojasa Gaze.

Premijer Benjamin Netanjahu saopštio je da je naredio izraelskim trupama da nastave sa napadima terorističke ciljeve u Gazi.

„Upravo sam završio procenu situacije sa ministrom odbrane, šefom osoblja obrambrenih snaga, šefom Saveta za nacionalnu bezbednost i šefom Mosada i odobrio operativne planove (za Gazu)”, rekao je Netanjahu.

„Direktiva je da se nastavi sa napadima na terorističke ciljeve. Ide nam dobro. Danas je eliminisan još jedan stariji zapovednik Islamskog džihada, pogođena je pomorska jedinica Hamasa i nastavljamo sa udarom na Hamasovu mrežu podzemnih tunela, zajedno sa drugim ciljevima “, dodao je Netanjahu, a preneo Tajms of Izrael.

Popodne je brigada “Iz ad Din el Kasam”, oružano krilo palestinskog pokreta Hamas koje kontroliše Pojas Gaze, najavio je novi talas masovnog raketiranja izraelskih gradova i vojnih baza kao odgovor na izraelske napade, javila je radio stanica Savt Al Aksa, a prenosi Tajms of Izrael.

Radikalni pripadnici Hamasa naveli su da su napali izraelski brod u blizini obala palestinskih enklava.

Izraelska komanda potvrdila je napad na brod, ali je navela da su Palestinci promašili cilj.

Brigade Iz ad Din al Kasam, takođe, su saopštile da su granatirale vazduhoplovnu bazu Hacerim na jugu Izraela.

Slične napade izveli su Saraja al Kuds (Jerusalimske brigade), oružano krilo palestinske grupe Islamski džihad.

Postoje i izveštaji da je glavni komandant grupe Saraja Al-Kuds, Husam Abu Harbid, zadužen za palestinske snage otpora u severnoj Gazi, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na enklavu, preneo je Tajms of Izrael.

Stanovnicima izraelskih naselja uz granicu sa Gazom naloženo je i jutros da odmah uđu u skloništa dok im se ne naloži drugačije, nakon sirena upozorenja koje su se oglasile u brojnim naseljima u tom području.

Stanovnici Gaze opisuju napade izraelske vojske prethodne noći kao najteže od kako su prošle nedelje započete borbe između Hamasa i Izraela.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuuom pozvala na što skoriji prekid nasilja.

Međutim, kako je preneo BBC, izrazila je „solidarnost“ Nemačke sa Izraelom.

“Kancelarka je ponovo oštro osudila nastavak raketnih napada iz Gaze na Izrael i uverila premijera u solidarnost nemačke vlade”, izjavio je njen portparol Štefan Zibert.

Solidarnost sa Izraelom i “pravom da brane svoju zemlju” izrazio je i holandski premijer Mark Rute, prenosi Tajms of Izrael.

Takođe, izraelska vojska saopštila je ranije danas da je pogodila vilu saveznika Hamasa u blizini plaže Gaza, ispod koje je bio skriven ulaz u tunel iskopan za vojne svrhe.

Vojska kaže da je Abed al Aziz al Haldi biznismen koji je čvrsto povezan sa rukovodstvom Hamasa, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su masovni udari prethodne noći, između ostalih ciljeva, pogodili 15 kilometara sistema podzemnih tunela Hamasa u severnoj Gazi.

Sistemi tunela koje su koristili pripadnici Hamasa, a i drugi palestinski borci ranije, odavno su važna meta izraelskih vazdušnih napada, prenosi BBC.

Njihova izgradnja započeta je pre skoro dve decenije, duž granice sa Egiptom, radi krijumčarenja oružja i druge robe. Od tada su iskopani i tuneli ispod granice Gaze i Izraela omogućavajući tako borcima Hamasa i Islamskog džihada da prođu nesmetano proed izraelskih graničara.

Podzemni sistemi štite komandne strukture pripadnika Hamasa, dok njihovi lovci sprovode operacije protiv izraelskih snaga.

Mnogi tuneli – obično duboki oko 20 metara – međusobno su povezani višestrukim maskirnim otvorima koji imaju izlaze iznad zemlje na različitim lokacijama.

Da bi sistem bio skriven, ulazi se uglavnom nalaze na donjem spratu kuća, džamija, škola ili drugih javnih zgrada.

Državni sekretar SAD: “Još nismo videli dokaze Izraela o delovanju Hamasa u srušenoj zgradi…”

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da nije video nikakav dokaz Izraela o delovaju Hamasa u zgradi u pojasu Gaze srušenoj u izraelskom udaru iz vazduha tokom vikenda.

Blinken je to rekao na konferenciji za novinare u Kopenhagenu dok raste pirtisak na administraciju predsednika SAD Džoa Bajdena da zatraži prekid vatre u izraelsko-paletinskom sukobu.

Izrael je srušio zgradu u kojoj su bile kancelarije Asošiejted presa i drugih stranih medija i tvrdio da su tamo bile i kancelarije vojne obaveštajne službe Hamasa.

“Ubrzo posle udara mi smo zahtevali dodatne detalje kao dokaz za to. Ja nisam video da je pružena bilo kakva informacija”, rekao je Blinken, dodavši da će “prepustiti drugima da ocene da li je ikakva infomacija data i našu procenu te informacije”.

Blinken je dodao da “Izrael ima posebnu odgovornost za zaštitu civila dok se brani i to apsolutno uključuje novinare”.

Državni sekretar SAD je to izjavio pošto su se diplomate u Savetu bezbednosti UN i šefovi diplomatija muslimanskih zemalja hitno sastali u nedelju zahtevajući okončanje krvoprolića posle najsmrtonosnijeg pojedinačnog napada Izraela tokom sukoba koji traju već nedelju dana.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da je zgrada u kojoj su bili kancelarije medija “u potpunosti legitiman cilj” i za američku TV mrežu CBS izjavio da Izrael takve dokaze daje kroz obaveštajne kanale.

“Ako Izrael ne bude zaustavljen, Palestinci će i dalje biti masakrirani”: Erdoganove oštre poruke

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas na uvođenje međunarodnih sankcija Izraelu kako bi prestao da “masakrira” Palestince.

“Ukoliko međunarodna zajednica ne kazni sankcijama Izrael koji čini zločin protiv čovečnosti, Palestinci će i dalje biti masakrirani”, rekao je Erdogan u telefonskom razgovoru sa papom Franjom.

Erdogan već nekoliko dana vodi razgovore sa stranim liderima i velikodostojnicima u nastojanjima da se  zaustavi velika izraelska ofanziva na pojas Gaze.

Kako je saopštilo tursko predsedništvo, Erdogan je rekao da “izraelski okupator, koji blokira pristup džamiji al-Aksa i crkvi Svetog groba (u istočnom Jerusalimu), ubija nedužne civile na palestinskoj zemlji”.”Ovo varvarstvo takođe ugrožava regionalnu bezbednost”, ukazao je on.

Papa je u nedelju upozorio na “spiralu smrti i uništenja” u sukobima na Bliskom istoku, ocenjujući da su gubici nevinih života “užasni i neprihvatljivi”.

SAD blokiraju zajedničku izjavu Saveta bezbednosti, Izrael uporno bombarduje Gazu

U zajedničkoj izjavi Saveta bezbednosti obe strane se kritikuju zbog dugotrajnog nasilja i traži se hitna obustava sukoba. Međutim, kako navode Tajms of Izrael predstavnica SAD u Savetu bezbednosti UN blokirala je tri puta usvajanje te izjave.

Prvobitan predlog zajedničke izjave predložile su Norveška, Tunis i Кina dok predstavici SAD nisu komentarisali izjavu. Članovi Saveta bezbednosti imaju vremena da do ponedeljka u podne izađu sa zajedničkim stavom i izjavom.

Virtuelni sastanci i srušene zgrade: Brojni (uzaludni) pozivi za prekid vatre između Izraelaca i Palestinaca

Diplomate u Savetu bezbednosti UN i  ministri spoljnih poslova 57 muslimanskih zemalja sazvali su hitne sastanke kako bi zatražili prekid krvoprolića posle gotovo nedelju dana izraelsko-palestinskih sukoba u kojima je palestinski Hamas raketirao Izrael koji je sprovodio vazdušne napade na pojas Gaze.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je na jučerašnjem virtuelnom sastanku Saveta bezbednosti UN da “SAD neumorno rade preko diplomatskih kanala” da poostignu prekid borbi. 

Međutim, sukobi između Izraela i Hamasa na vlasti u pojasu Gaze, dostigli su najviši nivo od 2014. godine, iako se povećava broj međunarodnih poziva za smirivanje za sada nema naznaka da ima napretka.   

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena, rešena da skrene usmerenje  spoljne politike sa Bliskog istoka i Avganistana, za sada odbija da kritikuje ono što radi Izrael u tom sukobu ili da pošalje izaslanika visokog nivoa u region.

SAD su za sada blokirale višednevne napore Kine, Norveške i Tunisa da izdejstvuju u Savetu bezbednosti UN izdavanje saopštenja, uključujući poziv na prekid neprijateljstava.

Na virtuelnom sastanku Saveta bezbednosti UN generalni sekretar Antonio Guteres rekao je da se svetska organizacija zalaže aktivno kod svih strana da se odmah primeni prekid vatre.

Osam ministara spoljnih poslova govorilo je na virtuelnom sastanku Saveta bezbednosti pokazjući ozbiljnost sukoba i skoro svi su pozivali na kraj borbi.

U izraelskim napadima na grad Gazu juče srušene su tri zgrade i stradalo je najmanje 42 ljudi, preneli su lekari čime je ukupno od kada su Hamas i Izrael počeli svoje sukobe u pojasu Gaze ubijeno 188 ljudi, a u Izraelu osam. Među poginulima je najmanje 55 dece u Gazi i petogodišnji dečak u Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu juče je rekao u televizijskom obraćanju da njegova zemljal želi da Hamas plati “tešku cenu” i da će za to biti potrebno vreme, naznačujući da će se sukob za sada nastaviti.

Predstavnici muslimanskih zemalja  iz 57-člane Organizacije islamske zajednice (OIC) sastali su se juče virtuelno da traže od Izraela prekid napada u kojima se ubijaju palestinski civili u pojasu Gaze. Saudijski ministar spoljnih poslova Faisal bin Farhan pozvao je međunarodnu zajednicu da preduzme hitne akcije da bi se smesta prekinule vojne operacije.

Na sastanku OIC  Turska i neke druge zemlje su takođe kritikovale američke napore uz koje su su Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i druge islamske zemlje potpisale bilateralne sporazume sa Izraelom da normalizuju odnose, zanemarujući neuspele međunarodne pokušaje za postizanje dugoročnog mira između Izraela i Palestinaca.